Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Veliki asteroid na putanji vrlo bliskog prolaska pokraj Zemlje

Veliki asteroid širine 1000 metara je na putanji kojom će sutra proći vrlo blizu Zemlje, predviđa NASA.

849009848094-asteroid

Objekt nazvan “2014-YB35” bi prema predviđanju trebao pored Zemlje proći u petak brzinom od 37 000 kilometara na sat.

Nije neobično za male objekte da prođu ovako blizu, međutim vrlo rijetko se dogodi za jednog ovakve veličine i to predstavlja vrlo ozbiljnu prijetnju, stručnjak je rekao za Express.

Bilo kakav udar bi potaknuo razarajuće promjene u klimi, uzrokujući potrese i tsunamije.

Bill Napier, profesor astronomije na Buckinghamshire Sveučilištu, je rekao za Express da postoji “vrlo stvaran rizik” da komet ili veći asteroid udare u Zemlju.

“S nečim poput YB35, možemo očekivati razmjere globalne destrukcije, nešto što bi predstavljalo rizik za opstanak života na planetu”, rekao je.

“Međutim, ovakvi događaji su vrlo rijetki, ali oni manji udari su ti koji mogu nanijeti vrlo veliku štetu i koji su zapravo puno veća prijetnja.”

Stručnjaci upozoravaju da je samo pitanje vremena prije nego se asteroid sposoban za štetu koja bi “promijenila život” sudari s našim planetom.

Za ovu stijenu se predviđa da će proći unutar 4,5 milijuna kilometara od Zemlje u petak – što je mala udaljenost po astronomskim mjerilima, prema podacima NASA-inog Near Earth Object programa.

Širina objekta je procijenjena na između 500 do 1000 metara, a najvjerojatnije se radi o 990 metara.

Objekt je prvo opažen preko Catalina Sky promatračnice pri kraju prošle godine, a astronomi pažljivo promatraju njegovo kretanje ovaj tjedan.

Ako bi udario u Zemlju, ogromni oblaci materijala i krhotina bi bili izbačeni u atmosferu, mijenjajući klimu i potencijalno učinili planet nenastanjivim za sav život.

Manji udari bi bili sposobni uništiti gradove.

Izvor: Sott, Mirror

Možda će vas zanimati

Astronomija

Nedavno je otkrivena još jedna ogromna struktura u svemiru, što dovodi u pitanje naše razumijevanje kozmologije. Ta struktura, nazvana Veliki prsten, nalazi se 9,2...

Astronomija

Niz nevjerojatnih astronomskih pojava očekuje se na našem nebu tijekom 2024. godine, predstavljajući izuzetnu priliku za ljubitelje astronomije. Ova godina bi mogla biti osobito...

Astronomija

U samom srcu gotovo svake galaksije u kozmosu leži golemo čudovište: crna rupa, čija je masa milijunima, pa čak i milijardama puta veća od...

Astronomija

Iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi stiže vijest koja je izazvala buru oduševljenja među astronomske znanstvenike. NASA-ina svemirska misija Lucy, naime, otkrila je...