Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Znanstvenici razvili mikročipove napravljene od drveta

Znanstvenici sa Sveučilišta u Wisconsinu stvorili su elektroničke dijelove računalnog čipa od nanoceluloze to jest, drveta.

09839083098

Ovi drveni mikročipovi rade kao standardni, no budući da u njihovoj proizvodnji nije korišten metal i plastika značajno manje smanjuju okoliš. Osim toga, korištenjem nanoceluloze smanjuje se potreba za poluvodičkim materijalima za faktor 5000 i to bez gubitka performansi.

Mikročipovi su odavno “pobjegli” iz svijeta računala u mobilne telefone, televizore, hladnjake, mikrovalne pećnice, automobile i još mnogo uređaja koje svakodnevno koristimo. No, jednom kada ovi uređaji dođu do kraja svog životnog vijeka uglavnom završe na otpadu, a sa njima i velika količina elektroničkog otpada. Kada bi u svim uređajima mikročipovi bili napravljeni od razgradivog materijala kao što je drvo, negativni utjecaj na okoliš značajno bi se smanjio.

Nanoceluloza je proziran materijal dobiven iz drveta te se pojavio kao atraktivna alternativa plastici u proizvodnji fleksibilne elektronike. Prema rezultatima istraživanja, ovaj materijal može se koristiti kao potporni sloj radiofrekvencijskim krugovima, uz mogućnost jednostavne i brze razgradnje uz pomoć običnih gljiva.

U ovom se trenutku većina poluvodičkih materijala koristi za proizvodnju nosivih slojeva elektronike, dok aktivni sastojci čine samo vrlo maleni dio. Nastali otpad može dovesti do opasnog onečišćenja, a osim toga vrlo je skup za proizvodnju. Nanoceluloza se do sada pokazala kao dobar potporni materijal za fotonaponske ćelije i druge elektroničke naprave, no ovo je prvi puta da je materijal korišten u radiofrekvencijskim krugovima.

Unatoč obećavajućem otkriću, znanstvenici napominju kako će bez povećanog pritiska potrošača ili velikog rasta cijena poluvodičkih materijala kao što je galij, ovo otkriće ostati zabilježeno kao slovo na papiru.

Izvor: croenergo.eu

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...