Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

U kojoj se zemlji konzumira najviše kalorija, a koje su prvaci u alkoholizmu i pušenju?

Big-Apple-Pizza

Ništa ne definira jasnije silne razlike u današnjem svijetu nego infografika koja prikazuje količinu konzumiranih kalorija u državama svijeta po glavi stanovnika. Isto tako, podaci o konzumaciji alkohola i duhana jasno naznačuju gdje te države moraju staviti fokus kad je riječ o zdravlju njihovih stanovnika.

Kalorije naše svagdašnje

Populacija planeta Zemlje broji 7,3 milijarde ljudi. Od toga je 600 milijuna pretilo; s druge strane, 800 milijuna je kronično neuhranjeno. Prekomjerna težina, koja se percipira isključivo kao moderna bolest zapadnih zemalja, počinje predstavljati problem i u nekim azijskim državama.

Čovjek u prosjeku treba 2.500 kalorija dnevno; žene ih pak trebaju 2.000. Točnom izračunu unatoč, u zapadnim zemljama ta se brojka debelo premašuje. Prvo mjesto na ovoj neslavnoj listi drži – pomalo iznenađujuće – Austrija. Svaki Austrijanac u prosjeku konzumira 3.769 kalorija dnevno, a u stopu ga prate Amerikanci, Turci i Belgijanci.

Iza izvješća i pripadajuće infografike stoji organizacija OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), koja je podatke dobila od svojih članica. Kao što možete primijetiti, istraživanjem nisu obuhvaćene mnoge zemlje Afrike, Azije i Južne Amerike (kao niti neke europske – zato nema Hrvatske). Kad bi i ostale zemlje svijeta bile uključene, podaci bi bili još zanimljiviji.

kalorije

Iz istog izvješća dolazi i prosječna potrošnja alkohola i duhana po glavi stanovnika, s također vrlo intrigantnim rezultatima.

Litva, zemlja dobre kapljice

Najstariji zapisi o proizvodnji i konzumaciji alkohola potječu iz 7. stoljeća prije Krista iz Kine. Kinezi su, naime, pravili opojan napitak od riže, voća i meda te zapisali postupak njegova dobivanja. Od tada su mnoge kulture širom svijeta proizvodile alkohol i konzumirale ga u većoj ili manjoj mjeri. U Rusiji, primjerice, sklonost prema vodki traje još od 16. stoljeća, kad je tadašnja vlada snažno podupirala konzumaciju tog pića kako bi se okoristila na porezima. Navika ispijanja velikih količina votke nastavljena i kasnije, a najizraženija je u bivšoj sovjetskoj republici Litvi, gdje svaki stanovnik u prosjeku konzumira 13,05 litara čistog alkohola godišnje.

alkohol

Najveći konzumenti duhana su Grci

Što se pak pušenja tiče, današnja masivna propaganda protiv te navike polako polučuje rezultata, no ono i dalje ostaje velik zdravstveni problem. Prvaci u konzumaciji duhana su Grci, a njima uz bok stoje Belgijanci i Japanci. Iako je brojka prezentirana na infografici velika sama po sebi, u Grčkoj također postoji razvijeno crno tržište jeftinim cigaretama koje nije obuhvaćeno istraživanjem, a što bi tu zemlju još više podiglo na ovom neslavnom prijestolju.

duhan

 Izvor: IFLS/OECD/Recovery Brands

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...