Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Ako volite znanstvene eksperimente, ovo su prave stranice za vas

Zahvaljujući razvoju računalne tehnologije,koja je u proteklih dvadesetak godina ušla u sve pore ljudskog života, pa tako i u proces obrazovanja, danas na internetu postoji cijeli niz interaktivnih znanstvenih stranica, namijenjenih kako učenicima, tako i svima željnima znanja, a neke od zanimljivijih možete pogledati u nastavku.

Molecular Workbench

Navedena stranica nudi na stotine besplatnih simulacija iz biologije, nanotehnologije i sličnih znanstvenih disciplina. Pritom se kao najzanimljivija ističe simulacija Molecular Self-Assembly, pomoć koje se možete upoznati s nastankom i strukturom kompleksnih organskih i anorganskih spojeva.

Electric Motor

Riječ je o interaktivnoj animaciji preko koje se učenici mogu upoznati s dijelovima i principom rada elektromotora. Upravljajući radom motora pomoću interaktivnih strelica moguće je naučiti kako se dotični ponaša u određenim režimima rada.

Convex/Concave Lens

Kao što mu i samo ime kaže, ovaj alat pruža mogućnost stvaranja konveksnih i konkavnih leća različitih oblika, gdje kroz svaku od njih svjetlost prolazi na bitno drugačiji način.

Google Sky

Još jedan u nizu izvrsnih alata iz Googlea je i Google Sky, koji omogućava odličan uvid u noćno nebo. Štoviše, nakon što korisnik putem servisa Google Earth označi svoju lokaciju te se potom prebaci u Google Sky način rada, na zaslonu se prikazuje slika neba u stvarnom vremenu. Tako korisnik može gledati noćno nebo zavaljen u naslonjač u dvorištu, s laptopom u krilu.

Sugar and Salt Solutions

Što se događa kad u vodu dodate šećer i sol? Što dobijete nakon što ispari voda u kojoj su pomiješani šećer i sol? Odgovore na ova i slična pitanja možete saznati na gornjoj stranici.

Plate Tectonics

Zahvaljujući simulaciji koju su razvili znanstvenici s University of Colorado, možete pomicati planine i stvarati oceane! Naime, mijenjajući temperaturu, sastav i debljinu tektonskih ploča, studentima se pruža odličan uvid u kretanje i evoluciju zemljinih tektonskih ploča.

Frostbite Theater

Ako u blizini nemate tekući dušik i Van de Graaffov generator, a željeli biste izvoditi pokuse, nema veze. Samo kliknite na gornji link i možete gledati što se događa kad petljate s plinovima ohlađenim na ekstremno niske temperature.

Johnson Explorations

Dotična stranica pruža cijeli niz raznovrsnih prikaza, od kojih se kao posebno zanimljiva ističe simulacija rada stanice.

How-To Videos

Ovaj YouTube kanal nudi cijeli niz poučnih video uradaka kako se ponašati u razredu, počevši od čuvanja školske opreme pa sve do laboratorijskih pokusa.

Bouncing Ball

Odlična interaktivna stranica, koja pruža uvid u ponašanje potencijalne i kinetičke energije na primjeru simulirane lopte koju je moguće baciti na tri različite površine – cement, drvo i polistiren.

Izvor: We Are Teachers

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

„Videoigre oštećuju mozak”, „Videoigre mogu promijeniti mozak djeteta”, „Videoigre povećavaju snagu mozga”. Ovo su samo neki od bombastičnih naslova koje smo čitali u medijima,...

Biljke i životinje

Pojedina istraživanja pokazuju da psi posjeduju mentalno vrlo zahtjevnu sposobnost oponašanja onog što radimo, deset minuta nakon same radnje. Znanstvenici su prvi put ustanovili...

Psihologija

Svaki dan donosimo odluke na temelju toga kako procjenjujemo vlastito pamćenje. Studenti i učenici odlučuju koliko im treba za pripremu jednog ispita. Kupci odlučuju...

Društvene znanosti

Prema studiji (PDF) koja je u tijeku u Velikoj Britaniji, četverodnevni radni tjedan mogao bi biti ključ uspjeha za tvrtke i njihove zaposlenike. U...