Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Uzbuna u Mordoru: Kleta gora mogla bi eruptirati

Ako je vjerovati upozorenjima novozelandskih znanstvenika, vulkan Mount Ruapehu, koji je u trilogiji Gospodar prstenova predstavljao Kletu goru, uskoro bi mogao eruptirati. Znači li to kako je Sauron ipak povratio svoj oblik i opet kuje Prsten? Nadamo se kako to nije slučaj.

Šalu na stranu, razina opasnosti od erupcije u prošlu je srijedu dignuta na drugi stupanj, koji označava srednju do visoku opasnost, a lokalne vlasti su upozorila planinare da se ne približavaju grotlu na manje od dva kilometra.

Mount Ruapehu (FOTO: Michael A. Stecker)

Mount Ruapehu (FOTO: Michael A. Stecker)

„Vulkan pokazuje znakove sve veće aktivnosti. Tijekom nedavnog posjeta vulkanu otkrili smo povećane emisije plinova“, otkrio je vulkanolog Brad Scott. Osim toga, u travnju je zabilježen i cijeli niz potresa, kao i konstantan porast temperature u jezeru unutar vulkana, 25°C na 46°C. Ipak, valja naglasiti kako samo povećanje temperature jezera ne mora nužno značiti kako je erupcija neminovna, budući da dotično redovito prolazi kroz cikluse zagrijavanja i hlađenja. Štoviše, od 2010. do danas je zabilježeno osam takvih ciklusa, a nijedan nije rezultirao erupcijom.

Međutim, kad povećanje temperature prate veće emisije plinova te pojačana seizmička aktivnost, onda je sve navedeno znak kako se u utrobi vulkana nešto gadno kuha. No, ako vulkan i eruptira nema razloga za brigu budući da je riječ o najaktivnijem vulkana na sjevernom otoku Novog Zelanda, koji je od 1945. godine do danas eruptirao najmanje 60 puta, uz napomenu kako se uglavnom radilo o manjim erupcijama.

Erupcija Mt. Ruapehu (FOTO: mapio.net)

Erupcija Mt. Ruapehu (FOTO: mapio.net)

Budući da je vulkan smješten duboko unutar nacionalnog parka Tongariro, koji se nalazi na pristojnoj udaljenosti od većine naselja, nema ni veće opasnosti po stanovništvo, izuzev po planinare koji se ogluše na upozorenja nadležnih službi. Pritom najveću opasnost predstavlja blatna bujica koja može nastati u slučaju pucanja kratera.

Kako bilo, najveći problemi u slučaju erupcije mogu se očekivati u zračnom prometu, baš kao što je to bio slučaj za vrijeme prošlogodišnje erupcije Etne, odnosno islandskog vulkana Eyjafjallajökull tijekom 2010. godine.

Izvor: Ministry of Civil Defense & Emergency Management

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...