Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

NASA pokušava napraviti polje sile slično onom iz Zvjezdanih staza!

mars orion copernicus

I dok je u Zvjezdanim stazama prvo funkcionalno polje sile stvoreno tek sredinom 22. stoljeća, čini se kako NASA namjerava preteći Zvjezdanu flotu za gotovo 150 godina. Naime, američka svemirska agencija nedavno je objavila kako namjerava uložiti sredstva u osam projekata u okviru NIAC (NASA’s Innovative Advanced Concept) programa, gdje se, uz spomenuto polje sile, posebice ističe razvoj komora za duboki san, kao i automatiziranih svemirskih postaja, koje su sposobne same sebe izgraditi.

Iako je riječ o projektima koji kao da su izašli iz pera nekog pisca znanstvene fantastike, valja reći kako je riječ o tehnički izvedivim idejama. Primjerice, komore za duboko spavanje nisu kriogeničke kapsule kakve možemo vidjeti u filmovima, već je riječ o naprednom sustavu koji ima za cilj pratiti životne funkcije astronauta tijekom dubokog sna. Sustav pod nazivom Vision System Torpor Habitat omogućit će astronautima dugotrajan i kvalitetan san, kroz kombinaciju visoke tehnologije u komorama i koktela lijekova koje bi astronauti trebali uzimati kao dopunu redovitoj prehrani.

Mogući izgled NASA-inog naprednog modula za duboki san, koji bi mogao biti značajan faktor tijekom misije s ljudskom posadom na Mars, ali i Jupiter, te Saturn (baš kao što to navodi i NASA na svojoj službenoj stranici). (FOTO: NASA/J. Bradford)

Mogući izgled NASA-inog naprednog modula za duboki san, koji bi mogao biti značajan faktor tijekom misije s ljudskom posadom na Mars, ali i Jupiter, te Saturn (baš kao što to navodi i NASA na svojoj službenoj stranici). (FOTO: NASA/J. Bradford)

Drugi ambiciozan projekt jest izgradnja postaja u dubokom svemiru, koje bi trebali graditi roboti, slično kao droidi u Zvjezdanim ratovima. Postaje radnog naziva Growth-Adapted Tensegrity Structures, tako bi mogle postati važan oslonac ljudskog širenja u svemiru, počevši kao međupostaje između Zemlje i Marsa. Štoviše, takvi habitati trebali bi osigurati i „umjetnu gravitaciju“ (vjerojatno u dijelu postaje koji rotira), kao i zaštitu od ionizirajućeg zračenja.

Konačno, možda i najambicioznija zamisao jest stvaranje polja sile oko broda, koje bi, između ostalog, omogućilo i lakše spuštanje letjelice na Mars, služeći kao svojevrstan kočioni sustav, a da zaštitu od visokih temperatura i ne spominjemo. U osnovi, navedeni sustav, zvan Magnetoshell, biti će kombinacija tehnologija polja sile i energetskih štitova, viđenih u Zvjezdanim stazama.

Magnetsko polje sile (FOTO: NASA/D. Kirtley)

Magnetsko polje sile (FOTO: NASA/D. Kirtley)

Od ostalih projekata valja spomenuti pogonske sustave sljedeće generacije i svemirski teleskop koji je sposoban automatski prilagoditi se različitim tipovima promatranja. Kako bilo, ako se navedene tehnologije pokažu tehnološki i financijski izvedivima, biti će to još jedan korak u pravcu ljudske ekspanzije u svemiru.

Izvor: NASA

Možda će vas zanimati

Astronomija

Nedavno je otkrivena još jedna ogromna struktura u svemiru, što dovodi u pitanje naše razumijevanje kozmologije. Ta struktura, nazvana Veliki prsten, nalazi se 9,2...

Astronomija

Niz nevjerojatnih astronomskih pojava očekuje se na našem nebu tijekom 2024. godine, predstavljajući izuzetnu priliku za ljubitelje astronomije. Ova godina bi mogla biti osobito...

Astronomija

Po prvi put astronomi su kombinirali podatke iz NASA-inog rendgenskog opservatorija Chandra i svemirskog teleskopa James Webb kako bi proučili dobro poznate ostatke supernove...

Astronomija

U samom srcu gotovo svake galaksije u kozmosu leži golemo čudovište: crna rupa, čija je masa milijunima, pa čak i milijardama puta veća od...