Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zablude o dinosaurima za koje smo mislili da su istina

Tyrannosaurus rex dinosaur
Tyrannosaurus rex dinosaur

Tyrannosaurus rex dinosaur

Iako za dinosaure, impresivne prapovijesne životinje, znamo još od 17. stoljeća, još uvijek znanstvenicima predstavljaju veliku zagonetku. Ne znamo, primjerice, niti zašto su točno izumrli. Čitav je niz široko prihvaćenih činjenica o ovim bićima koji su dominirali Zemljom milijardama godina, a koje su se u konačnici pokazale krivima.

Dinosauri su napuštali svoja jaja poput guštera

Donedavno važeća pretpostavka o dinosaurima kazivala je kako napuštaju svoja jaja nakon što se izlegnu mladunci; na isti način sa svojim mladima postupaju i današnji reptili, stoga se smatralo kako se niti ponašanje dinosaura nije razlikovalo.

Aktualna saznanja pak pobijaju ovu tvrdnju. Sada se zna, zahvaljujući otkrićima fosiliziranih gnijezda, kako su dinosauri brinuli o svom podmlatku i štitili ga od grabežljivaca.

Dinosauri su bili prekriveni rožnatim ljuskama

Velika većina dokumentarnih filmova – o igračkama da ne govorimo – prikazuje dinosaure kao bića prekrivena rožnatim ljuskama, nalik gušterima ili zmijama. Kako to obično biva, nova su istražvanja pobila stare pretpostavke: unazad nekoliko godina otkriveno je preko 30 vrsta dinosaura čije je tijelo bilo prekriveno perjem. Zanimljivo, nisu svi preci današnjih ptica; Kulindadromeus zabaikalicus, primjerice, bio je dvonožni biljojed dugačak tri metra.

Tek su tri vrste kralježnjaka svladale kretanje zrakom: pterosauri, ptice i šišmiši (Credit: Huffington Post)

Tek su tri vrste kralježnjaka svladale kretanje zrakom: pterosauri, ptice i šišmiši (Credit: Huffington Post)

Bili su hladnokrvni gušteri

Zapravo, nisu. Zahvaljujući izračunima njihova metabolizma, znanstvenici su saznali kako dinosauri, zapravo, nisu bili niti hladnokrvna, niti toplokrvna bića. Njihova tijela znatno su se razlikovala od današnjih životinja – po brzini rasta i metabolizmu su, zapravo, negdje između ove dvije kategorije.

Pterosauri su bili leteći dinosauri

Leteći gmazovi opasna kljuna i kožnatih krila uopće nisu dinosauri. Ove životinje, koje su živjele u mezozoiku, prva su bića koja su poletjela i zbog toga ne pripadaju dinosaurima. Dinosaurima se, naime, smatraju gmazovi koji su se kretali tlom i anatomijom se znatno razlikuju od pterosaura.

Usporedba veličine čovjeka i velociraptora (Credit: Wikipedia)

Usporedba veličine čovjeka i velociraptora (Credit: Wikipedia)

Dinosauri su izumrli

Iako se krajem razdoblja dinosaura smatra veliko izumiranje od prije 65 milijuna godina, to ne znači da ih više nema.

Teropodi, jedna od osam velikih podvrsta dinosaura, preživjela je katastrofu i vremenom evoluirala u ptice, koje su danas raširene cijelim svijetom.

Velociraptori su bili veliki

Sjećate li se scene iz Jurskog parka, kad velociraptori progone prestravljenu djecu? Upečatljiv prizor, no postoji jedan problem: glavni negativac uopće nije velociraptor. Riječ je o vrsti Deinonychus, koja je fizički slična velociraptoru – imali su dugačke, svijene kandže na nogama, isto tako dugačke ruke te ukrućeni rep kojim su održavali ravnotežu prilikom jurnjave za plijenom.

Velociraptori su zapravo bili daleko manji no što je to sugerirao film koji ih je proslavio: dužine oko 2 metra, visine pola metra i teški oko 15 kg, nisu niti izbliza predstavljali prijetnju kako je to prikazano na filmskom platnu.

Tiranosaurove ruke bile su beskorisne

Iako se ova pretpostavka relativno često spominje u medijima – u posljednje vrijeme kao meme – istina je drugačija. Tiranosaurove ruke bile su iznimno snažne, sposobne podići 200 kg tereta svaka. Ovaj se silni gušter njima služio kako tijekom lova, tako i u borbi s drugim tiranosaurima te prilikom parenja.

 

Osim za lov, ruke su mu služile i kao pomoć da ustane s tla (Credit: Wikipedia)

Osim za lov, ruke su mu služile i kao pomoć da ustane s tla (Credit: Wikipedia)

Izvor: Listverse

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...