Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Zabilježen rijedak primjer: U svemiru ‘pada’ snijeg?

80930939803

Astronomi sa Sveučilišta Diego Portales u Čileu, primijetili su mješavinu leda, vode i snijega u prstenu prašine i plina koji okružuje mladu zvijezdu. Moguće je da ova pojava predstavlja ključni dio formiranja planeta, smatraju znanstvenici.

Mlade zvijezde u svemiru često su okružene prstenovima prašine i plina koji se protežu milijardama kilometara od zvijezde i od kojih kasnije nastaju planete.

Toplina zvijezde čini da se sva voda u njenoj blizini pretvori u plin, ali se taj isti plin na određenoj udaljenosti zbog niskog pritiska pretvara u led.

839008938903

Zvijezda V883 Orionis i njegov disk plina, prašine i krhotina. Vodeno snježna linija je vidljiva kao prsten oko diska (© ALMA (ESO / NAOJ / NRAO) / L. Cieza)

Mjesto na kojem se odvija ova promjena zove se vodeno-snježna linija, a astronauti su je nedavno prvi put zabilježili na fotografiji.

Znanstvenici pretpostavljaju da se upravo ovdje, gdje voda isparava, formiraju male stjenovite planete nalik našoj planeti.

S vanjske strane ove granice, prisustvo leda omogućava stvaranje ogromnih ‘gruda snijega’, od kojih vremenom nastaju masivne plinovite planete poput Jupitera.

Protoplanetarni disk obično nije moguće vidjeti teleskopom, ali širina diska nedavno pronađene neobične zvijezde zvane V883 Orionis iznosi 40 astronomskih jedinica, odnosno 40 puta više od udaljenosti između Zemlje i Sunca.

To znači da je disk širok 6 milijardi kilometara, što je otprilike jednako udaljenosti Plutona i Sunca.

S obzirom na to da je sjaj zvijezde V883 Orionis slab, a prsten izuzetno širok, znanstvenici su imali priliku vidjeti vodeno-snježni front.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...