Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Konstruiran medij za pohranu podataka koji ih može sačuvati 13,8 milijardi godina!

Ukoliko Zemlja jednog dana eksplodira kao Supermanov rodni planet Kripton, ne brinite se, svi podaci o našoj civilizaciji – naša postignuća, padovi i usponi, tko smo bili i što smo naučili o svijetu oko nas – mogu biti sačuvani na diskovima koji imaju rok trajanja od nevjerojatnih 13,8 milijardi godina.

Riječ je o tzv. petodimenzionalnog tehnologiji (5D) snimanja digitalnih podataka na posebno staklo, koju su razvili znanstvenici s University of Southampton, gdje se podaci upisuju korištenjem ultrabrzog lasera koji proizvodi izrazito kratke izboje visokog intenziteta. Dotični su na staklu organizirani na nanometarskom nivou, u tri sloja točaka koje su jedna od druge udaljene pet mikrona.

5D medij ima kapacitet od 360 terabajta, može podnijeti temperature do 1000 °C, te je gotovo pa vječnog roka trajanja pri sobnoj temperaturi, dok mu se rok trajanja na temperaturi od 190 °C smanjuje na 13.8 milijardi godina, a što je gotovo jednako starosti svemira.

Ovaj tip tehnologije predstavljen je 2013. godine, kada su znanstvenici uspjeli snimiti minijaturnih 300 kilobajta teksta. Zahvaljujući drastičnom napretku 5D tehnologije uskoro će na „Supermanove memorijske kristale“, kako ih odmilja zovu, biti moguće snimati velike količine podataka na redovitoj osnovi. Zasada su u 5D formatu snimljeni Biblija, Deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, Magna Carta i Newtonova Optika.

Sama tehnologija funkcionira na principu formiranja nanostruktura u staklu, gdje se svjetlost koja prolazi kroz njih lomi na specifičan način, omogućavajući tako iščitavanje podataka zapisanih u staklu, i to putem optičkog mikroskopa i polarizatora. Sama informacija se zapisuje u svojevrsnih pet dimenzija, od kojih su dvije širina i debljina samog diska, dok se tri odnose na prostorne dimenzije spomenutih nanostruktura.

„Uistinu je uzbudljiva pomisao da smo stvorili tehnologiju koja nam pruža mogućnost očuvanja dokumenata i informacija za buduće generacije. Ova tehnologija može osigurati trajan spomen na našu civilizaciju, kako ništa od onoga nešto smo naučili ne bi bilo zaboravljeno“, izjavio je prof. Peter Kazansky, voditelj tima pri Optoelectronics Research Centre (ORC), a u sklopu University of Southampton.

Sljedeći korak u razvoju 5D tehnologije jest njena komercijalizacija, a na čemu dr. Kazansky i njegovi suradnici već ozbiljno rade, tražeći potencijalne strateške partnere.

Izvor: University of Southampton

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...