Alternativa za antibiotike u borbi protiv bakterijskih infekcija?
Bakterije i virusi

Alternativa za antibiotike u borbi protiv bakterijskih infekcija?

Istraživač Mohamed Lamkanfi s belgijskog sveučilišta u Ghentu otkrio je da su miševi koji ne proizvode receptorski protein NLRP6 bolje zaštićeni od bakterijskih infekcija i da mogu lakše ukloniti bakterije iz tijela. Stoga bi lijekovi koji neutraliziraju protein NLRP6 mogli, uz korištenje antibiotika, postati rješenje za liječenje i borbu protiv bakterijskih infekcija. Njegovo je istraživanje objavljeno u vodećem znanstvenom časopisu Nature.

Mohamed Lamkanfi objašnjava: “Naš laboratorij istražuje ulogu urođene imunosti, koja je od presudne važnosti kako bi se tijelo zaštitilo od bakterija i drugih patogena. Počeli smo tražiti genetske mutacije koje dovode do povećane osjetljivosti na infekcije. Naše istraživanje je pokazalo da su miševi s proteinom NLRP6 manje otporni na bakterije i imaju veće poteškoće s uklanjanjem bakterija iz tijela. Taj protein NLRP6 ima pogubnu ulogu u cjelokupnom procesu.”

Otkriće Mohameda Lamkanfia nije nevažno. Naravno, za liječenje bakterijskih infekcija najvažniji su antibiotici i to će ostati. Međutim, zbog intenzivne uporabe antibiotika u borbi protiv infekcija raste i otpornost bakterija na ovu skupinu lijekova. Ponekad upravo to otežava napore liječnika da učinkovito liječe bolesnike.

Mohamed Lamkanfi zaključuje: “Naša potraga za proizvodima koji pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv bakterijskih infekcija vrlo je važna. Unatoč dostupnosti antibiotika bakterijske infekcije i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju u cijelom svijetu. Sad, kad smo otkrili ulogu receptorskog proteina NLRP6 u imunološkom odgovoru, možemo početi razmišljati o kliničkoj primjeni te spoznaje za liječenje bakterijskih infekcija. Cjepivo se, po mom mišljenju, čini manje prikladnim, ali je moguće proizvesti lijek koji neutralizira receptorski protein NLRP6. Naravno, ne u neposrednoj budućnosti, ali već ta mogućnost zahtijeva da se i dalje obraća zaslužena pozornost na ovo područje  istraživanja.”

Tražili ste na googlu:

za borbu protiv infekcije

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Popularno

Vrh
$(".comment-click-21008959").on("click", function(){ $(".com-click-id-21008959").show(); $(".disqus-thread-21008959").show(); $(".com-but-21008959").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });
Advertisment ad adsense adlogger