Britanske gradske rijeke opet pune života
Ekologija i okoliš

Britanske gradske rijeke opet pune života

cache_640_P007777_CardiffRiver

U rijekama u gradovima diljem Engleske i Walesa dramatično se poboljšala kvaliteta vode te biljnog i životinjskog svijeta u posljednjih dvadeset godina. To je zaključak jednog od najvećih istraživanja o stanju zdravlja britanskih rijeka ikada poduzetih.

Nakon više desetljeća zagađivanja, obično od slabo obrađenih otpadnih voda i industrijskog otpada, rijeke u gradovima ili blizu većih britanskih urbanih područja sada ponovno imaju insekte koji su tipični za brze i kisikom bogate rijeke. Raspon beskralješnjaka koji se danas u njima nalaze također je povećan, u prosjeku za 20%.

Istraživači Fakulteta za bioznanosti s britanskog Sveučilišta u Cardiffu proveli su neovisnu analizu podataka dobivenih od Agencije za zaštitu okoliša koristeći gotovo 50 tisuća uzoraka s više tisuća ruralnih i urbanih lokacija.

Tim znanstvenika opće poboljšanje stanja rijeka pripisuje padu industrijske proizvodnje, strožim propisima i poboljšanju obrade otpadnih voda tijekom posljednjih desetljeća.

Međutim, oporavak rijeka nije jednako prisutan svugdje u promatranom području. Zabilježeno je da je došlo do malog pogoršanja stanja rijeka u nekim ruralnim visinskim predjelima poput Walesa i dijelova sjeverne Engleske. Stoga znanstvenici nastavljaju dalje s istraživanjem takvih trendova.

Drugi važan zaključak bio je da su sušne godine obrnule oporavak rijeka – barem privremeno.

Dr. Ian Vaughan, glavni autor studije izjavio je: “Ovi rezultati pokazuju kolike su koristi za biološku raznolikost rijeka  – veliki niz različitih vrsta koje žive u rijekama – nastale od ulaganja u dugoročne obnove vodotoka koje su bile namijenjene uglavnom za druge vrste usluga ‘riječnog ekosustava’ kao što su korištenje pitke vode i kanalizacije.”

Suautor studije, profesor Steve Ormerod, dodaje: “Iako su neki zagađivači su još uvijek problematični, nema sumnje da je ovo veliki uspjeh koji pokazuje što se može postići primjenom učinkovitih propisa o zaštiti okoliša. To su vrlo veliki pomaci, ne samo za riječne ekosustave, već i za mnoge ljude koji žive, rade i igraju se duž obala rijeka posvuda od Burnleyja do Crne zemlje ili od Merthyr Tydfila do Cardiffa.”

David Baxter, čelnik Odjela za upravljanje slivom rijeka u Agenciji za zaštitu okoliša, rekao je : “Visoka kvaliteta okoliša promiče dobrobiti i kreativnost pa su poboljšanja u rijekama važna kako za biljni i životinjski svijet, tako i za ljude i gospodarstvo. Sjajno je vidjeti da ova neovisna analiza potvrđuje da se život u rijekama u gradovima oporavlja, ali još imamo posla. Surađujemo s poljoprivrednicima, poduzetnicima i poduzećima da se dalje smanji zagađenje i poboljša kvaliteta vode te planiramo urediti više od 9500 milja rijeka u Engleskoj i Walesu do 2015.”

Članak koji opisuje istraživanje objavljen je u prestižnom međunarodnom časopisu Global Change Biology.

3 komentara

3 Comments

  1. srpanj 5, 2012 at 4:09 pm

    Isto kao i kod nas. Otišla im je teška industrija,

  2. srpanj 5, 2012 at 5:30 pm

    Naravno kad su industriju preselili na istok..

  3. kolovoz 9, 2012 at 12:20 pm

    “DRAMATICNO SE POBOLJSALA QUALITETA”???

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Popularno

Vrh
$(".comment-click-21008894").on("click", function(){ $(".com-click-id-21008894").show(); $(".disqus-thread-21008894").show(); $(".com-but-21008894").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });
Advertisment ad adsense adlogger