Britanske gradske rijeke opet pune života

Sviđa ti se članak?

U rijekama u gradovima diljem Engleske i Walesa dramatično se poboljšala kvaliteta vode te biljnog i životinjskog svijeta u posljednjih dvadeset godina. To je zaključak jednog od najvećih istraživanja o stanju zdravlja britanskih rijeka ikada poduzetih.

Nakon više desetljeća zagađivanja, obično od slabo obrađenih otpadnih voda i industrijskog otpada, rijeke u gradovima ili blizu većih britanskih urbanih područja sada ponovno imaju insekte koji su tipični za brze i kisikom bogate rijeke. Raspon beskralješnjaka koji se danas u njima nalaze također je povećan, u prosjeku za 20%.

Istraživači Fakulteta za bioznanosti s britanskog Sveučilišta u Cardiffu proveli su neovisnu analizu podataka dobivenih od Agencije za zaštitu okoliša koristeći gotovo 50 tisuća uzoraka s više tisuća ruralnih i urbanih lokacija.

Tim znanstvenika opće poboljšanje stanja rijeka pripisuje padu industrijske proizvodnje, strožim propisima i poboljšanju obrade otpadnih voda tijekom posljednjih desetljeća.

Međutim, oporavak rijeka nije jednako prisutan svugdje u promatranom području. Zabilježeno je da je došlo do malog pogoršanja stanja rijeka u nekim ruralnim visinskim predjelima poput Walesa i dijelova sjeverne Engleske. Stoga znanstvenici nastavljaju dalje s istraživanjem takvih trendova.

Drugi važan zaključak bio je da su sušne godine obrnule oporavak rijeka – barem privremeno.

Dr. Ian Vaughan, glavni autor studije izjavio je: “Ovi rezultati pokazuju kolike su koristi za biološku raznolikost rijeka  - veliki niz različitih vrsta koje žive u rijekama – nastale od ulaganja u dugoročne obnove vodotoka koje su bile namijenjene uglavnom za druge vrste usluga ‘riječnog ekosustava’ kao što su korištenje pitke vode i kanalizacije.”

Suautor studije, profesor Steve Ormerod, dodaje: “Iako su neki zagađivači su još uvijek problematični, nema sumnje da je ovo veliki uspjeh koji pokazuje što se može postići primjenom učinkovitih propisa o zaštiti okoliša. To su vrlo veliki pomaci, ne samo za riječne ekosustave, već i za mnoge ljude koji žive, rade i igraju se duž obala rijeka posvuda od Burnleyja do Crne zemlje ili od Merthyr Tydfila do Cardiffa.”

David Baxter, čelnik Odjela za upravljanje slivom rijeka u Agenciji za zaštitu okoliša, rekao je : “Visoka kvaliteta okoliša promiče dobrobiti i kreativnost pa su poboljšanja u rijekama važna kako za biljni i životinjski svijet, tako i za ljude i gospodarstvo. Sjajno je vidjeti da ova neovisna analiza potvrđuje da se život u rijekama u gradovima oporavlja, ali još imamo posla. Surađujemo s poljoprivrednicima, poduzetnicima i poduzećima da se dalje smanji zagađenje i poboljša kvaliteta vode te planiramo urediti više od 9500 milja rijeka u Engleskoj i Walesu do 2015.”

Članak koji opisuje istraživanje objavljen je u prestižnom međunarodnom časopisu Global Change Biology.

Zanimljivo na webu:


3 komentara na ovaj članak

Odgovori

Gigapixel kamera
Nije vam dobra megapikselna kamera? Pokušajte s gigapikselnom
Muha Euryplatea nanaknihali
Odrubljuje li najmanja muha na svijetu glave sitnim mravima?