Klima

Brzina kišnih kapi vara o njihovoj veličini

on


Kad ne bi bilo atmosfere koja usporava pad tijela, svi bi predmeti – i pero i komad željeza – na tlo padali istom brzinom. No da bi se shvatilo što se ustinu događa, potrebne su složene formule.

Tako meteorološki modeli predviđaju da teže kapi brže padaju od lakših – sve do trenutka kad zbog trenja zraka dosegnu istu maksimalnu brzinu.

Međutim, ni ta pretpostavka ne odgovara stvarnosti. Fernando Garcia-Garcia s Autonomnog sveučilišta u Ciudad de Mexicu ustanovio je da je polovina kapi koje promatrao nadmašila predviđenu maksimalnu brzinu, nekad i deseterostruko.

To se najčešće događalo kad bi se oveća kap raspala u manje, te se u tom slučaju mijenjaju aerodinamička svojstva vode. To je otkriće važno za vremensku prognozu jer meteorolozi određuju veličinu kapi prema njihovoj radarski izmjerenoj brzini i pretpostavljaju da se veće kapi brže kreću. Tako su znali precijeniti predviđenu količinu padalina za 20 %.

Sviđa ti se članak?

Autor steelmaiden

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Preporučeno

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>