Da Vincijev kod plodnosti
Matematika i Ekonomija

Da Vincijev kod plodnosti

man in a wheel

Obožavatelji Dan Brownova Da Vincijeva koda lako će se prisjetiti profesora Langtona i njegova pojašnjenja pojma zlatnog omjera, broja u kojem se dodiruju matematika i umjetnost.

Zlatni omjer ili božanska proporcija iracionalna je matematička konstanta koja iznosi 1,6180339887. Od vremena renesanse, mnogi umjetnici i arhitekti u svom su radu strogo vodili računa o odnosu veličina, kako bi se njihovi omjeri što više približili zlatnom omjeru, vjerujući da će tako postići savršenu ljepotu i sklad. I danas se vjeruje da ljepota i privlačnost Mona Lise proizlazi iz proporcija usklađenih sa zlatnim omjerom.

Zlatni omjer često susrećemo u prirodi. On je sadržan u proporcijama idealnih ljudskih tijela. Tako stavljanjem u omjer dimenzija šake i podlaktice, ali i raspona raširenih ruku prema visini tijela, dolazimo do broja 1,618.

Zakonitost zlatnog omjera uključena je i u dimenzije spiralnih redova sjemenki suncokreta, spiralnoj građi školjke nautilus u građi ananasa, cvjetače i češera.

Zlatni omjer koristan je i pri šifriranju kompjuterskih podataka.

Nedavno istraživanje belgijskog ginekologa Jaspera Vergutsa pokazalo je da se zlatni omjer može uočiti i u građi maternice.

U istraživanju provedenom u Sveučilišnoj bolnici Leuven u Belgiji ultrazvukom je određena dimenzija maternice kod pet tisuća žena različite dobi. Izmjerena je dužina i širina maternice, izračunat je omjer tih veličina, pa je određena prosječna vrijednost omjera za mlade žene, one srednje i starije dobi.

Pokazalo se da u najplodnijem razdoblju žene omjer duljine prema širini maternice ima vrijednost podudarnu sa zlatnim omjerom te iznosi 1,61.

Mjerenje je pokazalo da se omjer mijenja tijekom života. On iznosi oko 2,00 u ranim godinama života, a u starijoj dobi se smanjuje do vrijednosti 1,46. Samo u vrijeme najveće plodnosti žena, između 16. i 20. godine, omjer se podudara sa zlatnim omjerom.

Tražili ste na googlu:

da vincijev kod

7 komentara

7 Comments

 1. kolovoz 26, 2012 at 10:48 am

  Zanimljivo!

 2. kolovoz 26, 2012 at 11:20 am

  Nije li razdoblje najveće ženine plodnosti oko 24. godine, a ne između 16. i 20.?

 3. kolovoz 26, 2012 at 11:27 am

  Vitruvijev covjek

 4. kolovoz 26, 2012 at 12:04 pm

  Odavno nisam procitala vecu budalastinu.

 5. kolovoz 26, 2012 at 1:04 pm

  Iz kontroverznog detektivsko-konspiraçijskog romana proizlazè svakojake tvrdnje ´alla umjetnost +/- matematika. Opp, zanimljivo-zanimljivo_eno tu; “Da Vinci Studies of Embryos Luc Viatour” http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Da_Vinci_Studies_of_Embryos_Luc_Viatour.jpg

 6. kolovoz 26, 2012 at 1:22 pm

  Članak je napisan ofrlje, malo ima podudarnosti sa Fibbonachijevom konstantom i DaVinchijevim kodom koji je ipak u samoj materiji fikcija. Ipak, sam po sebi zlatni omjer je sve samo svakako nije budalaština… Podjeli broj ženskih pčela sa brojem muških pčela u košnici, također ces dobiti 1,61…

  • kolovoz 26, 2012 at 4:42 pm

   Hahaha… kaj želiš reć da je prirodno da jedan muškarac ima 1,618 žene? Iako, mnogi bi se složili…

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Popularno

Vrh
$(".comment-click-21009159").on("click", function(){ $(".com-click-id-21009159").show(); $(".disqus-thread-21009159").show(); $(".com-but-21009159").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });
Advertisment ad adsense adlogger