Gledanje terorističkih napada na televiziji povećava bol
Psihologija

Gledanje terorističkih napada na televiziji povećava bol

img246488

“Izloženost medijskom izvještavanju o terorističkim napadima povećava razinu boli u ljudi koji već pate od kronične boli”, navodi se u najnovijem istraživanju znanstvenika s izraelskog Sveučilišta Ben-Gurion u Negevu.

Članak pod nazivom “Boli li rat? Učinci medijskog izvještavanja nakon raketnih napada na kronične bolesnike” objavljen je u časopisu Journal of Clinical Psychology. Rad pokazuje da izlaganje napadima putem medija utječe na povećanje intenziteta boli i senzorne sastavnice boli u razdoblju prije i poslije rata, ali ne na depresiju ili anksioznost.

Ovi rezultati pridonose razumijevanju učinaka terorizma na fizičke i emocionalne nevolje i identificira pacijente s kroničnim bolima kao ranjivu populaciju koja zahtijeva posebnu pažnju tijekom doživljaja stresa povezanog s terorizmom.

Prof. Golan Shahar sa Sveučilišta Ben-Gurion, koji je povezan i s Odjelom za psihijatriju američkog sveučilišta Yale u New Havenu, dr. Sheera F. Lerman s Odsjeka za psihologiju u Negevu i dr. Zvia Rudich s Medicinskog fakulteta u Soroku procjenjivali su pacijente prema njihovoj boli, depresiji i anksioznosti, kao i njihovu razinu izloženosti medijskim izvještajima nakon raketnih napada za vrijeme ratnih operacija u izraelskoj regiji Negev.

“Prethodne razine emocionalne patnje kod pacijenata mogu negativno utjecati na njihovu sposobnost da se nose sa stresnim situacijama, što još više ističe stresne činitelje koji utječu da te osobe traže još više informacija o situaciji”, objašnjava prof. Shahar.Stres i medijska izloženost su snažno povezani, što upućuje da količina gledanja izvještaja o terorističkim napadima na televiziji može utjecati na to koliko pojedinac osjeća stres.

Istraživanje je uključilo 55 bolesnika s kroničnom boli koji se liječe u klinici za specijalne boli. Pacijenti su ispunjavali obrasce s pitanjima o njihovoj boli, depresiji i anksioznosti prije i poslije raketnih napada koji su trajali tri tjedna.

5 komentara

5 Comments

 1. srpanj 8, 2012 at 10:18 pm

  Povečava i paranoju te vjerojatnost da će osoba podržati radikalne sigurnosne mjere (video kamere po gradu, veće ovlasti policije) ili trenutne ratove.

 2. srpanj 8, 2012 at 11:12 pm

  Juraj, volis citati teorije zavjere? 😛 :)))

 3. srpanj 8, 2012 at 11:15 pm

  smjesni ste ,tko je od vas vidio teroristicki napad ikada?

 4. srpanj 8, 2012 at 11:15 pm

  ha?

 5. srpanj 8, 2012 at 11:16 pm

  nauljiti se i klizit niz velebit

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Popularno

Vrh
$(".comment-click-21008927").on("click", function(){ $(".com-click-id-21008927").show(); $(".disqus-thread-21008927").show(); $(".com-but-21008927").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });
Advertisment ad adsense adlogger