Kozmetika može kod žena povećati rizik od dijabetesa

Sviđa ti se članak?

Istraživanje koje su vodili istraživači iz američke bolnice Brigham and Women ‘s Hospital (BWH) pokazuje povezanost između povišene koncentracije ftalata u tijelu i povećanja rizika od dijabetesa kod žena. Ftalati su kemikalije koje narušavaju rad endokrinog tjelesnog sustava, a koje se obično nalaze u proizvodima za osobnu njegu, kao što su hidratantne kreme, lakovi za nokte, sapuni, sprejevi za kosu i parfemi. Oni se također koriste u proizvodnji ljepila, elektronike, igračaka i raznih drugih proizvoda. Ovo otkriće objavljeno je u srpanjskom broju časopisa Environmental Health Perspectives.

Istraživače je predvodila dr. Tamarra James-Todd, istraživačica u Zavodu za zdravlje žena na BWH. Znanstvenici su analizirali koncentracije ftalata u uzorcima mokraće kod 2.350 žena koje su sudjelovale u istraživanju u okviru programa Izvještaja o nacionalnom zdravlju i nutricionizmu. Otkrili su da je vjerojatnije da će žene s višim razinama ftalata u mokraći imati dijabetes. Konkretno, žene koje su imale najviše razine kemikalija mono-benzil ftalata i mono-izobutil ftalata imale su gotovo dva puta veći rizik od pojave dijabetesa u odnosu na žene s najnižim razinama tih kemikalija. Nadalje, žene s nadprosječnim razinama mono-(3-ugljikpropil) ftalata imale su približno 60% veći rizik od dijabetesa. Na kraju, žene s umjereno visokim razinama mono-n-butil ftalata i di-2-etilheksil ftalata imale su oko 70% veći rizik od dijabetesa.

Ispitanice u istraživanju predstavljale su reprezentativni uzorak američkih žena. One su bile ispitivane i u vezi socio-demografskih te njihovih prehrambenih čimbenika i navika ponašanja. Ipak, istraživači upozoravaju da treba oprezno tumačiti rezultate istraživanja zbog mogućnosti ireverzibilnog dokazivanja. Naime, to je postalo očito u slučaju žena ispitanica u istraživanju koje su same prijavile da imaju dijabetes. “Ovo je važan prvi korak u istraživanju veza između ftalata i dijabetesa”, rekla je dr. James-Todd. “Znamo da osim što su ftalati prisutni u proizvodima za osobnu njegu, oni postoje i u određenim vrstama medicinskih proizvoda i u lijekovima koji se koriste za liječenje dijabetesa, a to bi moglo objasniti višu razinu ftalata kod žena s dijabetesom. Dakle, sveukupno govoreći, potrebno je daljnje istraživanje ovog problema.”

Zanimljivo na webu:


18 komentara na ovaj članak
  1. kemikalije? Kemikalije su kemijske supstance, a kao takve nalaze se i u biljkama. Uostalom, ako je nesto prirodno, ne znaci nuzno i da je zdravo, zar ne? Btw to ulje bi bilo itekako razlicitih svojstava, ovisno o uzgoju.

  2. O tome se dade razgovari a mi govorimo o industriskoj konoplji znaci bez THC , znaci ako je nesto u biljci a da neznas kak to je prirodno jer jednostavno je to to prirodno a ne umjetno stvoreno to se oni igraju Boga a sta se tice prirode brijem da je sve zdravo ili korisno sada samo u kojim kolicinama ili na koji nacin

Odgovori

Prozirna-celija
Prozirna ćelija za kolektore u prozorima
2328-nuclear-test
Nuklearno oružje pridonosi istraživanju klimatskih promjena