Lotosov list nadahnuo završni sloj za staklo koji se sam čisti

Sviđa ti se članak?

Inspirirana svojstvom lotosovog lista da odbija vodu, skupina znanstvenika u Kini otkrila je način da na staklo i druge transparentne površine primijeni poseban pametni završni sloj koji se ne magli i uz to se sam čisti.

“Superhidrofobne” površine, kao što je lotosov list, izvrsno odbijaju vodu, a imaju i druga “pametna” svojstva poput samočišćenja te otpornosti na zaleđivanje i korodiranje. Koristeći šuplje silicijske nanočestice koje nalikuju na maline, znanstvenici s Kineske akademije znanosti uspjeli su na površinu stakla primijeniti jasan i gladak sloj koji odbija vodu.


To je značajno za područje proizvodnje materijala jer to znači da se, nakon njihove obrade i stvaranja površinske teksture, te površine materijala mogu tako obraditi da se materijal može izložiti potpuno različitim karakteristikama vlaženja – ili da odbijaju ili da privlače vlagu.

Kao što su kineski  znanstvenici opisali u svom radu objavljenom u američkom časopisu Applied Physics Letters, te površine pokazuju dobra svojstva protiv magljenja i propuštanja svjetlosti prije i nakon kemijske modifikacije, što bi trebalo pomoći utrti put za dobivanje čišćih i nemaglećih automobilskih vjetrobrana, prozora, solarnih ćelija i kolektora, LED ekrana, pa čak i ekrana za televizore, tablete i mobitele. Pametni površinski premazi su vrlo poželjni, posebno za solarne ćelije i kolektore, koji često gube do 40% svoje učinkovitosti zbog prašine i prljavštine koja se nakupi u roku od godinu dana od instalacije.

Sljedeći izazov za kineske znanstvenike jest pronaći način da se tehnologija izrade tih pametnih površinskih slojeva iz laboratorija dovede do industrijske proizvodnje na troškovno učinkovit način.

Zanimljivo na webu:


9 komentara na ovaj članak

Odgovori

BELLA-laser
Laser BELLA postigao svjetski rekord u snazi po jednom pulsu po sekundi
Electrical charges of nano particles
Veliki korak u minijaturnom svijetu: mjerenje električnog naboja kod nano čestica