Kemija

Lotosov list nadahnuo završni sloj za staklo koji se sam čisti

on


Inspirirana svojstvom lotosovog lista da odbija vodu, skupina znanstvenika u Kini otkrila je način da na staklo i druge transparentne površine primijeni poseban pametni završni sloj koji se ne magli i uz to se sam čisti.

“Superhidrofobne” površine, kao što je lotosov list, izvrsno odbijaju vodu, a imaju i druga “pametna” svojstva poput samočišćenja te otpornosti na zaleđivanje i korodiranje. Koristeći šuplje silicijske nanočestice koje nalikuju na maline, znanstvenici s Kineske akademije znanosti uspjeli su na površinu stakla primijeniti jasan i gladak sloj koji odbija vodu.


To je značajno za područje proizvodnje materijala jer to znači da se, nakon njihove obrade i stvaranja površinske teksture, te površine materijala mogu tako obraditi da se materijal može izložiti potpuno različitim karakteristikama vlaženja – ili da odbijaju ili da privlače vlagu.

Kao što su kineski  znanstvenici opisali u svom radu objavljenom u američkom časopisu Applied Physics Letters, te površine pokazuju dobra svojstva protiv magljenja i propuštanja svjetlosti prije i nakon kemijske modifikacije, što bi trebalo pomoći utrti put za dobivanje čišćih i nemaglećih automobilskih vjetrobrana, prozora, solarnih ćelija i kolektora, LED ekrana, pa čak i ekrana za televizore, tablete i mobitele. Pametni površinski premazi su vrlo poželjni, posebno za solarne ćelije i kolektore, koji često gube do 40% svoje učinkovitosti zbog prašine i prljavštine koja se nakupi u roku od godinu dana od instalacije.

Sljedeći izazov za kineske znanstvenike jest pronaći način da se tehnologija izrade tih pametnih površinskih slojeva iz laboratorija dovede do industrijske proizvodnje na troškovno učinkovit način.

Sviđa ti se članak?

Autor Ivo Tokić

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

Preporučeno

9 Comments

 1. Mira Janjić

  Kolovoz 9, 2012 na 9:06 pm

  ah ti Kinezi:)))

 2. Antonia Šabalja

  Kolovoz 9, 2012 na 9:08 pm

  priroda ima odgovor za sve

 3. Danijel Požgaj

  Kolovoz 9, 2012 na 9:10 pm

  kda izmisle motornu pilu koja sama pili tad ce me impresionirat

 4. Omar Traore

  Kolovoz 9, 2012 na 9:14 pm

  probleme koji joj se nadju na putu…
  za sve.

 5. Sandro Neznamm

  Kolovoz 9, 2012 na 9:24 pm

  cuj ovog sumara tupavoga :S a jebote zivot danijele

 6. Ivica Kiš

  Kolovoz 9, 2012 na 9:33 pm

  Postoji pila koja sama pili ali je polu automatska mora se namjestit uz deblo,
  u Amerikanaca, Požgaj

 7. Danijel Požgaj

  Kolovoz 9, 2012 na 11:27 pm

  jao e vidi debila kad bus si motorkom sluzil placu vjeruj mi i tebi ce to past na pamet zato neseri i ne komentiraj kaj ne razumijes

 8. Fikreta Terzic

  Kolovoz 10, 2012 na 9:13 am

  nista novo..pa vec postoje boje , lakovi i jos ostalih proizvoda sa lotosovim efektom!!!!….

 9. Mario Straga

  Kolovoz 11, 2012 na 6:56 pm

  !….Danijele lajk;..ja sam Tvoj koment shvatio tako šaljivo i iskustveno,..a na Tebi žele zaraditi doktorat!..

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>