Elektronika

Najprecizniji uređaj za lociranje električne aktivnosti mozga

on


Istraživači sa Sveučilišta Aalto u Finskoj razvili su prvi uređaj na svijetu namijenjen za mapiranje ljudskog mozga koji kombinira magnetoencefalografiju (MEG) cijele glave i tehnologiju magnetske rezonancije (MRI). MEG mjeri električnu funkciju, a MRI vizualizira strukture mozga. Spajanjem ove dvije tehnologije dobiva se točnost bez presedana u neinvazivnom lociranju električne aktivnosti mozga.

„Očekujemo da će nova tehnologija povećati točnost mapiranja mozga kod bolesnika s epilepsijom. Mogla bi unaorijediti i dijagnosticiranje pacijenata oboljelih od raka jer poboljšani kontrast slike može olakšati karakterizaciju tkiva raka“, kaže profesor Risto Ilmoniemi.

„Inovativni MEG-MRI uređaj omogućit će snimanje mozga i za nove pacijente, poput onih s metalnim implantatima. Također, tih i otvoren uređaj neće plašiti djecu ili činiti da se ljudi osjećaju klaustrofobično. U budućnosti, uređaj može i smanjiti troškove snimanja, budući da se snimke mogu dobiti u jednom snimanju, a ne u dva“, navodi Ilmoniemi.

Problem s MEG-om jest taj što, kada se ta metoda koristi zasebno, točnost snimke može biti ugrožena zbog kretanja mozga. Također, slika koju ona pruža ne može biti dovoljno točna za precizne operacije mozga. U prošlosti nije bilo moguće kombinirati MRI i MEG jer njihova magnetska polja ometaju jedno drugo. Sada su razvijeni izuzetno osjetljivi senzori magnetskog polja pa znanstvenici mogu koristiti novi niskopojasni MRI s magnetskim poljem jakim samo nekoliko stotina tisućinki od visokopojasnog MRI uređaja. Spajanjem te dvije tehnologije dobiva se točnost lokalizacije aktivnosti u mozgu kakva nije bila moguća sa samim uređajima za MRI ili MEG.

Sviđa ti se članak?

Autor Ivo Tokić

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

Preporučeno

5 Comments

 1. Milivoj Šegan

  Kolovoz 5, 2012 na 7:21 pm

  Opet daje krivu sliku,a sve skupa pokazuje Iluziju,tog istog mozga,koji je sve to i naprvio,,:)))

 2. Alan Klanac

  Kolovoz 5, 2012 na 7:55 pm

  moja alma mater :))

 3. Mario Straga

  Kolovoz 6, 2012 na 6:31 am

  !..konstrtuktor je tek evoluciju zamislio kao jedno tijelo,a nauka daje prednost pojedincu..a to je smanjivanje fonda nasljednih osobina?….

 4. Drito U Glavu

  Kolovoz 6, 2012 na 6:05 pm

  Magnetopicka ;), manipulacija? Ja neznam sta je to, prosvjetlite me

 5. ivo

  Kolovoz 9, 2012 na 8:12 pm

  Ostavite mozak na miru! Ne igrajte se Boga i ne eksperimentirajte sa tim! Vjerujte ne želite da malipuliranje mozga postane stvarnost!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>