Nove mogućnosti za solarnu energiju

Sviđa ti se članak?

Znanstvenici Stephen Harrison i Joshua Pearce s kanadskog sveučilišta Queens University  pridonijeli su značajnom napretku u razvoju solarne tehnologije. Njihovo je istraživanje dovelo do novog solarnog fotonaponskog termalnog (PVT) sustava koji proizvodi i struju i toplinu.

Solarni fotonaponski termalni sustavi obično su izrađeni od ćelija kristala silicija koje generiraju električnu energiju, ali proizvode malo topline. Stephen Harrison i Joshua Pearce dizajnirali su i testirali ćelije amorfnog silicija u PVT sustavu. Njihovo istraživanje pokazuje povećanu proizvodnju topline zbog visokih radnih temperatura i 10% veću proizvodnju električne energije.

“Ova istraživanja otvaraju prostor za potpuno novu primjenu amorfnog silicija i čine mogućom izradu ekonomski vrlo isplativog sustava PVT”, kaže dr. Pearce. “Mi od solarnih sustava u Kanadi trebamo i struju i grijanje, ali smo pri tome dosad dolazili do problema s nedovoljnim prostorom na krovovima kuća i zgrada. Sada će ljudi moći dobiti i svoju struju i solarno grijanje kombinirano u lijepom i urednom paketu.”

Amorfni silicij ima nekoliko prednosti u odnosu na kristalni silicij. Zahtijeva manje materijala, manji su mu troškovi za proizvodnju i nudi veći povrat na investiciju. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisima Solar Energy Materials and Solar Cells  i Solar Energy.

Zanimljivo na webu:


3 komentara na ovaj članak
 1. To je nova formula (M= -0+)u stroju koji daje slobodni izvor snage.
  Stroj moze zamjeniti nuklearke fosilna i ne-fosilna goriva.
  Stroj nikad ne prestaje raditi tako sve dok ima i postoji
  SILA TEZA u nasoj planeti zemlji.
  Stroj se moze postaviti usred grada blizu potrosaca struje.
  Tu formuli ima dana predsjednik Ivo Josipocic.

Odgovori

aurora
Zvuci polarne svjetlosti nastaju u blizini tla
male-pill
Kontracepcijska pilula od sada i za muškarce