Povijest iznova: novi pogled na evoluciju suvremenih Europljana

Sviđa ti se članak?

Istraživači, čiji je rad objavljen u časopisu Trends in Genetics, tvrde da nove analitičke tehnike mijenjaju dugo održavana i pojednostavljena stajališta o povijesti evolucije ljudi u Europi. Njihovi rezultati pokazuju da su mnoga kulturna, klimatska i demografska događanja oblikovala genetske varijacije među suvremenim europskim narodima te da je raznolikost tih mehanizama veća nego što se mislilo.


Nedavni napredak u paleogenetici pruža uvid u složenu evoluciju čovjeka u Europi kakav nikad prije nije bio moguć. To istraživačima pomaže da prikupe dijelove događaja koji su u konačnici stvorili ono što se danas naziva modernim čovjekom. Nakon razdoblja ledenog doba, kada su se slojevi leda prostirali zemljom u najvećoj mjeri (između 27.000 i 16.000 godina), lovačko-sakupljačke populacije ponovno su kolonizirale veći dio Europe. A onda se prije oko osam tisuća godina, tijekom tzv. tranzicije neolitika, pojavila prva sjedilačka populacija koja se bavila uzgojem poljoprivrednih kultura. Tijekom nekoliko tisuća godina, dva odvojena načina života koegzistirala su u Europi: lovačko-sakupljačke populacije i dalje su se oslanjale na divlje izvore hrane, dok su sjedilačke populacije imale sasvim drugačiji demografski profil i način života koji se sastojao od uzgoja domaćih usjeva i stoke, izrade keramike, stanovanja i tehnologije pohrane dobara.

Tijekom nekoliko zadnjih desetljeća pretpostavljalo se da je genetska raznolikost suvremenih Europljana oblikovana uglavnom tijekom tranzicije neolitika. Međutim, sada se čini da se to događalo i prije i poslije tog ključnog događaja. Štoviše, širenje poljodjelstva je vjerojatno imalo različit manji i veći utjecaj od regije do regije, što je dovodilo i do različitih utjecaja na genetski doprinos budućim populacijama od strane poljoprivrednika i lokalnih lovaca-sakupljača tijekom njihovih selidbi.

“Mi smo trenutno u fazi u kojoj nam nove generacije tehnologije sekvencioniranja, analize drevne DNK i računalne simulacije omogućuju da dobijemo puno precizniju i detaljniju sliku o prirodi i vremenu velikih pretpovijesnih procesa poput kolonizacije Europe od strane današnjih ljudi, o opstanku ljudske populacije tijekom ledenog doba, tranzicije neolitika te uspona i padova složenih društava i carstava “, kaže prvi autor istraživanja dr. Ron Pinhasi sa irskog fakulteta Trinity College Dublin. “Razvoj interdisciplinarnih pristupa je presudan za razradu realističnog modela ljudske evolucije”, objašnjava dr. Mathias Currat. “Ove metode i tehnologije imaju velik potencijal za rasvjetljavanje proteklih genetskih promjena, utjecaja glavnih kulturnih i tehnoloških promjena koje su ostavile svoj trag u prošlim i sadašnjim genomima, a potencijalno i na rasvjetljavanje utjecaja promjena u načinu života i demografiji na pojavu određenih bolesti i genetskih poremećaja”, kaže dr. Pinhasi.

Zanimljivo na webu:


44 komentara na ovaj članak
  • …Onda vjeruješ i da Bog voli istinu; što znači da ne trebaš spriječavati sve one koji je žele otkriti….ili je istina samo ona u koju su tebe uvjerili?

 1. al nemozes vidjet :P MOZES I ZVUK IZMJERIT AL NEMOZES VIDJET TAKO I MI OSJETIMO I DOZIVLJAVAMO CUDESNE STVARI AL SE VIDI PROMJENA NA LJUDIMA I REZULTAT :) SVE PO VJERI ! tako i mi mozemo rec DA BOG POSTOJI I VJECAN JE.

 2. Dino, Bog je stvorio i tebe i vjetar i gravitaciju i čovjeka koji je izgradio te uredaje za mjerenje. Nije meni do prepiranja, istina je da Bog postoji, kaže “tko traži naći će me”, da Ga tražiš našao bi Ga pa i osjetio njegovu prisutnost :) i više ti to ne bi bilo upitno :)

 3. Taj vjetar kada krene u vertikalu ukoliko ima dobar postotak vlaznosti postaje vidljiv zbog kondenzacije u paru ili kapi! Daj odite u osnovnjak ponovno i nemojte odabrati vjeronauk kao izborni! Odustajem,pozz!

 4. Davore ogranicen si na bibliju to je tvoj problem i razlog imaginarne “spoznaje” O njoj ti mogu predavanje odrzati,sve nelogicnosti,propuste u evanjđeljima,isusu,starom zavjetu,svoj mitologiji koja je prethodila pisanju biblije,dokazati plagijat itd.ali necu! Naucio sam da nema svrhe i pun mi je k.vise takvih kao ti na netu je samim pisanjem vama i ja poglupim malo :-)

 5. Ivane u pravu si nema svrhe prepirati se :), ogranicen a? Ha ja ne znam s cime sam koga uvrijedio (osim mozda sto sam rekao da meni majmun nije predak :D), kad se svi brane tako da mene grde i vrijedaju :) Ocito drugacije ne znate komunicirati :)

 6. eh, ta vječna borba između ateista i vjernika! za info: čovjek nije nastao od majmuna, majmun i čovjek su nastali od istog pretka. to je činjenica i to je DOKAZANO. boga ne možeš dokazati, samo vjerovati u njega. protiv toga nemam ništa. kršćanstvo čak nije ni najraširenija religija u svijetu. a ako bog i postoji zar nije moguće da je stvorio ljude kroz milijunski proces evolucije a ne “pucketanjem” prstiju?? Umjesto da se prepirete tko je u pravu probajte naći zajedničko središte. i da, još jedna zanimljivost: jedan od prvih bogova u povijesti koji je razapet i uskrsnuo je egipćanski bog Horus. kršćanstvo je bar moglo biti originalno, a kada kažete da vjerujete u boga, pitat ću ja vas u kojeg? danas ima ih više od 2800 :)

 7. Davore, očito si ti promašio stranicu gdje ćeš održat svoj perfomans. Ali ne zamjeram tebi, nego administratorima ove stranice koji se dosad bezbroj puta nisu udostojili reagirat i zabranit tebi i takvima da uopće imaju mogućnost blejit na stranici koja nosi naziv znanost! Jer da ti isti administratori drže imalo do sebe i do znanosti općenito onda ne bi dopustili da ti ovdje paradiraš i ismijavaš teoriju evolucije. Kao što je Brozović gore spomenuo stvarno nema svrhe s vama raspravljat, ali bi stvarno bila svrha da se ovdje jednom povede argumentirana rasprava i da se administratori ponekad uključe i da jasno daju do znanja što je znanost, a što vjerska zasljepljenost!

 8. bog nije starac s bijelom bradom koji nas šiba za svaki grijeh koji napravimo.bog je zakon svemira,bog je sebe replicirao u najsavršenije biće ,genetski najbolje posloženo na zemlji ,biće koje ima moć razuma ,koje vlada zemljom ,a vladati će i svemirom.

 9. Naprosto ne mogu vjerovati da nakon toliko vremena i u današnjem svijetu Darwinova teorija se smatra vjerodostojnom. Čovjek koji je bio preteča rasizma, koji je svojom umotvorevinom započeo toliko zala, koji do zaključka istog nije došao putem nikakvog dokaza već mašte i čiji slijedbenici su u velikom broju slučajeva lažirali ili falsificirali dokaze… Ja ne znam, ne ispadamo ništa više pametniji od ovaca. A što se tiče gore Boga, htjela bih samoreći da je ljepota u oku promatrača. Ako nam se mišljenja razilaze, nema veze, važno je samo da se širi ljubavi dobro. I ako je Bog stvorio sve, a je sigurno, nije na nama dokučivati što je Bog, ili kako on izgleda. Svatko ima svoju individualnu religiju koju tokom života nadopunjuje, hrani svojim, a ne tuđim zaključcima da bi na kraju došao do jednog puta… Gdje ionako nećemo diskutirati tko je bio u pravu a tkou krivu, već uživati. Mislim da je na nama da otkrijemo odakle je na našem svijetu sve počelo i kako se razvijalo da bi imali većeg pojma o nama samima, a i o Bogu, tko god on bio.

 10. Ja čvrsto vjerujem da si ti Mouette duševni bolesnik. I nemoj slučajno da posumnjaš u moju ispravnost vjerovanja jer će te moj bog Džudžubajac ubiti munjom iz guzice.

Odgovori

warmingcause
Zagrijavanje će dovesti do poplava i suša na južnoj Zemljinoj polutci
1-globaloceanh
Zdravlje svjetskih oceana dobilo pozitivnu ocjenu