Pratite uživo slijetanje Curiosityja na Mars

Sviđa ti se članak?

U ponedjeljak, 6.8.2012. u 7:31 sati ujutro po našem vremenu, Curiosity Rover, koji u sebi nosi Mars Science Lab, trebao bi sletjeti na površinu Crvenog planeta unutar kratera Gale te započeti potragu za životom (ili tragovima života) na Marsu.

Ovom prilikom vas pozivamo da nam se pridružite u živom prijenosu slijetanja oko 6 sati ujutro, kako biste osjetili napetu atmosferu koja će vladati u timovima NASA-e i ESA-e tijekom takozvanih “7 minuta užasa”.

Izraz “7 minuta užasa” dolazi iz NASA-e koja je taj naziv dala složenoj proceduri od ulaska Curiosityja u atmosferu Marsa pa sve do slijetanja na njegovu površinu.

Ovdje ćemo vam ukratko opisati tih 7 kritičnih minuta slijetanja. Oznaka “T” se odnosi na vrijeme preostalo do slijetanja, piše Vidi.hr.

T – 6 minuta:41 sekunda prije slijetanja

Na visini od 125 kilometara iznad Marsove površine, Curiosity će izbaciti uteg od tungstena težine 75 kg. Žiroskopi letjelice će potom usmjeriti Curiosity u atmosferu prema koordinatama slijetanja. “Meta” koju treba pogoditi promjera je 20 km.

T – 5 minuta:26 sekundi

Letjelica se nalazi u slobodnom padu. Ulaskom u atmosferu površina letjelice dostiže 21 tisuću stupnjeva celzija. Toplinski štit koji se sastoji od slojeva ugljika trebao bi zaštititi Curiosity koji se nalazi u unutrašnjosti letjelice.

T – 2 minute:28 sekundi

Otvara se padobran! Njegov promjer iznosi 16 metara. Srca NASA-inih i ESA-inih inženjera se nalaze u petama jer je padobran jedan od onih dijelova koji su najpodložniji riziku zakazivanja, mada tvrde kako je mogućnost za to samo 1%. Visina iznad površine iznosi 11 km, a letjelica se još uvijek kreće brže od brzine zvuka, odnosno 425 metara u sekundi.

T – 2 minute:4 sekunde

Odvaja se toplinski štit. Senzori letjelice “osjećaju” približavanje površini. Visina iznosi oko 8 km, a brzina se kreće između 125 i 130 metara u sekundi, još uvijek prebrzo za sigurno slijetanje. Uključuju se tri radarske antene koje precizno mjere udaljenost od tla te omogućuju letjelici da korigira daljnje akcije. Prvi put letjelica ima “oči” i može pokrenuti sustav za navođenje.

T – 53 sekunde

Odvaja se gornji pokrov. Napokon se može vidjeti novi Marsov rover. “Poklopac” odlazi nošen padobranom, a Curiosity pada prema površini. Uključuju se retro rakete, a rover izbacuje kotače. Visina je 2 km, a brzina 80 metara u sekundi.

T – 20 sekundi

Zračna dizalica su uključila! Obzirom na veliku težinu rovera od 900 kg, NASA je morala izmisliti potpuno novi sustav slijetanja. Rover visi na kabelima zračne dizalice koja ga pomoću retro raketa nježno spušta na površinu brzinom od 0,75 metara u sekundi.

T – 0 sekundi

Touchdown! Rover je na površini Marsa. Zračna dizalica ga otpušta i odlijeće na sigurnu udaljenost od Curiosityja, gdje se spušta na površinu. Rover postaje Mars Science Lab i započinje kontrolu svih sustava te šalje prve slike inženjerima na Zemlji koji su već izgrizli nokte do lakta.

Područje slijetanja i istraživanja

Mjesto slijetanja je krater Gale promjera 154 km, koji sugerira nazočnost minerala baziranih na vodi. Ti bi minerali mogli predstavljati temelje života. U sredini kratera se nalazi planina Mount Sharp, koja je također predmet interesa geologa. Rover će u njezinom podnožju krenuti u potragu za zanimljivm geološkim artefaktima, uspinjući se prema planini.

Ako se pitate što bi tijekom tih “7 minuta užasa” moglo otkazati, najbolje će vam dočarati izjava šefa NASA-e Charlesa Boldena, koji je rekao da “svaka stvar može poći krivo”.

Ukoliko sve protekne u najboljem redu, otvara se sezona lova na mikrobe s Marsa.

LIVE STREAMING: Slijetanje Curiosity Rovera (početak prijenosa se očekuje oko 6 sati ujutro 6.8.2012)

NAPOMENA: Kad pokrenete streaming, morate pričekati tridesetak sekundi koliko traje inicijalno učitavanje.

Zanimljivo na webu:


27 komentara na ovaj članak
  1. @Viktor Vidovic Ovo nisu gluposti, ovo je jedna od rjetkih pametnih stvari. Ako zelis kritzirat nesto kritiziraj americki vojni proracun. Curiosity kosta $2.5 biliona, jedan B-2 bomber kosta $1.1 bilion, a tek kad pomnozis sa brojem proizvedenih…

  2. sad sam izracuno, nije oko 6 slijetanje nego u 7 i 31 po nasem vremenu cemo primiti signal (ako se sve bude odvijalo prema planu)
    jer po standardnom pacifickom vremenu planirano je slijetanje u 22:31, sto je 7:31 po centralno evropskom…

    eto da raja bezveze ne ustaje sat i po ranije :D

  3. Duboko sam razocaran ovim prijenosom preko NASA-tv. Kako su ono govorili… Prvi live prijenos nakon spustanja na mjesec. Ocekivao sam da ce to biti on board kamere, da ce snimiti spustanje i sa 11-minutnim kasnjenjem sve prikazati kako se rover odvaja. Da ce biti vise spektakla, a ono…Svi si medjusobno cestitaju, dvije mutne sumnjive fotografije i to je to. Pa ona dva mala rovera su dala bolje slike. NEsto mi je tu sumnjivo. Pogotovo kad su govorili da sada slijede mjeseci provjere opreme, malo po malo testiranja… Step by step.

  4. Koliko sam iščekivala slijetanje pomalo sam se i razočarala. Snimak se sveo na ljude koji se grle, ljube, skaču od sreće, a nigdje onoga što je većina željela da vidi. Cijeli događaj se pretvorio u fotografiju – dvije. Nadam se da će ipak napraviti nešto korisno…

Odgovori

solarna-oluja
Sunčeva superoluja mogla bi ubiti milijune ljudi
kvantni-ruter
Fizičari demonstrirali rad kvantnog rutera