Pretraživanje interneta često nudi netočne informacije o zdravlju
Društvene znanosti

Pretraživanje interneta često nudi netočne informacije o zdravlju

health_search

U 2010. godini 59% Amerikanaca koristilo je pretraživanje interneta za informacije o zdravlju, a među najčešćim korisnicima bili su roditelji koji su tražili informacije za potrebe svoje djece. Američka pedijatrijska udruga American Academy of Pediatrics (AAP) objavila je 2011. godine preporuke za sigurnost dojenčadi pri spavanju kako bi se smanjio rizik od iznenadne dojenačke smrti (SIDS), tj. gušenja, davljenja i drugih srodnih nesreća u slučajevima smrti u snu. Međutim, kako se navodi u studiji koja će biti objavljena u časopisu The Journal of Pediatrics, pretraživanje interneta putem Googlea o mjerama sigurnosti za dojenčad pri spavanju ne odražava preporuke AAP.

Istraživanje je pokazalo da 72% odraslih smatra da mogu vjerovati većini ili svim informacijama o zdravlju koje se nalaze na internetu, a 70% odraslih je kazalo da su informacije na internetu utjecale na njihovo zdravlje ili njihove postupke u vezi njihovog zdravlja ili zdravlja njihove djece. Prema dr. Rachel Y. Moon, pedijatrici i istraživaču SIDS-a u dječjoj bolnici Children’s National Medical Center u Washingtonu, “važno je da liječnici shvate u kojoj se mjeri roditelji mogu okrenuti internetu tražeći informacije o sigurnosti djece i potom o spremnosti roditelja da djeluju po tim savjetima, bez obzira na pouzdanost izvora.”

Dr. Moon i kolege s University of South Carolina School of Medicine, Children’s National Medical Center i George Washington University School of Medicine and Health Sciences provjerili su točnost informacija o sigurnosti djece koje su dostupne na internetu koristeći za to Google. Priređeno je trinaest ključnih fraza koje odražavaju specifične preporuke AAP za sigurnost dojenčad, a analizirano je prvih sto internetskih stranica koje je dao pretraživač. Te su stranice analizirane za svaki izraz (ukupno 1300 internetskih stranica).

Od 1300 rezultata stranica, njih 43,5% je dalo točne informacije, 28,1% je dalo netočne informacije, a 28,4% je dalo podatke koji nisu relevantni za sigurnost djece kod spavanja. Kada su stranice koje nisu relevantne isključene iz istraživanja, 60,8% stranica dalo je točne informacije. Ključne fraze za pretraživanje s najvišim postotkom točnih odgovora bile su “pušenje cigareta dojenčad”, “dojenčad položaj spavanje” i “dojenčad spavanje površina”, dok su fraze s najvišim postotkom netočnih informacija bile “smirivanje dojenčadi”, “nadzor dom dojenčad” i “zajedničko spavanje dojenčadi. ”

Najčešće vrste internetskih stranica koje su se pojavile tijekom pretraživanja ključnih izraza su stranice tvrtki/interesnih skupina, stranice za recenzije proizvoda i obrazovne stranice. Stranice vlade sa 80,1%  i organizacija sa 72,5% imale su najveći postotak točnih informacija. Stranice s blogovima (30,9%), recenzijama proizvoda (36,2%) te stranice pojedinaca (45,5) imale su najveći postotak netočnih informacija o sigurnosti djece pri spavanju. Stranice s vijestima daju točne informacije samo u polovici slučajeva.

Autori preporučuju da se pružateljima zdravstvene zaštite treba osigurati ažuran popis internetskih stranica koje točno opisuju preporuke AAP-a o sigurnosti djece pri spavanju. Dr. Moon ukazuje na sljedeće stranice kao dobre polazne točke za informacije o sigurnosti dojenčadi pri spavanju: Healthfinder, Medline Plus i Health on the Net Foundation. Vladine i druge stranice o sigurnosti spavanja novorođenčadi trebale bi periodično pregledavati i ažurirati svoje podatke, pazeći da citiraju izvore i datum kako bi  roditeljima i njegovateljima dali točne informacije.

6 komentara

6 Comments

 1. kolovoz 13, 2012 at 7:13 pm

  ako te boli ruka – popišaj se na nju

 2. kolovoz 13, 2012 at 7:14 pm

  kad sam ja to govori oza zdravlje hah

 3. kolovoz 13, 2012 at 7:19 pm

  Skoro uvijek

 4. kolovoz 13, 2012 at 7:22 pm

  google- pasja kakica

 5. kolovoz 13, 2012 at 7:34 pm

  pretrazujete simptome bolesti i otkrijete da imate nesto terminalno i da vam je ostalo mjesec – dva.

 6. kolovoz 13, 2012 at 8:53 pm

  Uhvati me žgaravica kad gledam prijenos Sabora…doktore, što mi je?

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Popularno

Vrh
$(".comment-click-21009069").on("click", function(){ $(".com-click-id-21009069").show(); $(".disqus-thread-21009069").show(); $(".com-but-21009069").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });
Advertisment ad adsense adlogger