Štakoru uspješno usadili umjetni mozak

Sviđa ti se članak?

Elektronički usadak ugrađen u lubanju štakora s defektnim malim mozgom životinji vratio mogućnost koordinacije pokreta, u budućnosti bi se i oštećenja ljudskog mozga mogla liječiti ugradnjom elektroničkih nanoimplantata.

I mozak je moguće usaditi! Ovaj nevjerojatan pothvat uspio je znanstvenicima sa Sveučilišta u Tel Avivu. Profesor Matti Mintz i suradnici uspješno su izveli operativni zahvat na štakoru.

Prije zahvata konstruirali su minijaturni mali mozak (cerebellum). Nakon toga elektronički usadak ugradili su u lubanju štakora s defektnim malim mozgom. Zbog oštećenja na malom mozgu glodavac nije mogao koordinirati pokrete. Nedugo nakon ugradnje umjetnog malog mozga, a riječ je o čipu koji je elektrodama povezan s mozgom, štakor je imao usklađenu motoriku poput zdravih primjeraka svoje vrste.

A kako se pokreće ‘Roborat’? Osjetne informacije iz mozga štakora putem elektroda dolaze u umjetni mali mozak, tamo se one elektronički obrađuju i potom, istim putem šalju u tijelo životinje. Rezultati ovog i sličnih istraživanja ohrabruju znanstvenike, jer jednog bi se dana umjetnim implantatima mogli zamijeniti i oštećeni dijelovi ljudskog mozga, prenosi dnevno.hr

Zanimljivo na webu:


34 komentara na ovaj članak
  1. Ivona Krečak.. Ja se nadam da oni samo kloniraju te zivotinje, a ti bi trebala imati malo vise postovanja, zato jer bi ti ovo jednom moglo spasiti zivot.

  2. Ovo se može žestoko zloupotrebiti. Ugrade ti elektronički implant kojim kontrolišu ponašanje i postaješ robot koji se uključuje i isključuje i menja mu se ponašanje pritiskom na dugme!

  3. @ Darko Špoljar…ne trebaji im implantanti za upravljanje masama,imaju obrzazovni sustav i medije,je da je to´old school´ nacin ali funcionira super,cak se primjeti u ovim komentarima!

  4. Vi pametni kaj ste protiv testiranja lijek na zivotinjama slobodno se prijavite da ga prvo testiraju na vama… tak bute zastitili jadne zivotinjice…

  5. koliko vidim po komentarima, ima jako puno kandidata za takav zahvat i zbilja, ali zbilja mi je drago za vas sto ste dobili sansu pa vise necete pisati tako umobolne postove… :)

Odgovori

nasa_pumpkin_balloon
Umjesto spaceshutlea svemir će odsad istraživati novi balon
greenjet
Riječani osmislili brod koji ide na sunce, vjetar i valove