Što možemo očekivati od Googlea u bližoj budućnosti?
Računarstvo i internet

Što možemo očekivati od Googlea u bližoj budućnosti?

google

Prošlog tjedna Google je učinio nešto prilično neočekivano; sazvao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je predstavio novu tehnologiju koju će u budućnosti koristiti pri izradi geografskih karata. Izrada geografskih karata definitivno nije Googleov temeljni biznis i jasno je kako su iz tvrtke ovom konferencijom za medije tek htjeli preduhitriti Apple i njihovu novu aplikaciju Karte o kojoj se u svijetu tehnologije trubi već tjednima. Ovo nadmudrivanje samo je još jedan podsjetnik kako tihi (a ponekad i ne tako tihi) Veliki tehnološki rat 2012. godine još uvijek traje i kako se Google nalazi pod punom ratnom spremom, piše FastCompany.

Usprkos Appleovoj ofenzivi, prošli tjedan za Google zapravo i nije bio toliko loš. U Francuskoj su napokon postigli dogovor kojim je završena prilično duga bitka oko prava vezanih za skenirane knjiga koje Google objavljuje i prodaje svojim korisnicima. Prema dogovoru, preko 600 francuskih izdavača knjiga i udruga pisaca povući će svoje tužbe protiv Googlea budući da im je nagodbom omogućena djelomična kontrola nad sadržajem koji Google može objavljivati preko svoje usluge Google Knjige. Također, Google će morati održavati i sustavno osvježavati bazu podataka tako da svaki autor u bilo kojem trenutku može vidjeti što se događa s njihovim sadržajem koji je zaštićen autorskim pravima. Ova nagodba stigla je usporedno s novim zakonom u Francuskoj kojim je omogućeno ubiranje honorara elektroničnih knjiga i stručnjaci smatraju kako je upravo ovo put kojim će se e-knjižničarstvo razvijati u Europi – svaka knjiga bit će zaštićena veoma kompleksnim zakonima o intelektualnom vlasništvu.

Projekt Google Knjige je, naravno, veoma ozbiljan izazov za Amazon. Tim više što zakon ima i (za Google) prilično zgodan dodatak u kojem stoji kako Amazonu može biti zabranjeno objavljivanje e-knjiga čija je prava za objavljivanje otkupio i Google. Zanimljivo, ovaj zakon stiže baš u vrijeme kad su iz Amazona Europljanima predstavili svoj Kindle Fire Android tablet, zajedno sa svojom virtualnom trgovinom za aplikacije. Ne treba ni naglašavati, ovaj proizvod je direktna konkurencija Googleu i njegovim planiranim izletima na tržište Android tableta. Zanimljivo je kako je upravo nezadovoljstvo Amazonovom implementacijom Androida na svoje tablet jedan od razloga Googleovog uključivanja na tržište tableta.

Što se tiče Googleovog tableta, šuška se kako će biti predstavljen krajem srpnja i kako će prema dimenzijama biti gotovo identičan 7-inčnom Kindle Fireu. Sam Fire je u posljednje vrijeme zabilježio priličan rast postotka prodaje i to ponajviše zahvaljujući niskoj cijeni u usporedbi s Appleovim iPadom. Kao što je već rečeno,  smatra se kako su iz Googlea namjerno odlučili napraviti ozbiljnu konkurenciju Kindle Fireu i to zbog toga što su iz Amazona konstruirali tablet u kojem se Android platforma tek nazire ispod korisničkog sučelja koji služi isključivo interesima Amazona. Pojednostavljeno rečeno, iako Kindle Fire koristi Android, iz Googlea smatraju kako je ova činjenica toliko neprimjetna da neće moći ostvarivati gotovo nikakav prihod od prikupljanja raznih podataka o korisnicima Fire tableta kako su to planirali. Rješenje je stoga logično – konstrukcija vlastitog tableta u sličnom cjenovnom rangu. I dok Fire sadrži prilično „osakaćenu“ verziju Androida, Googleov tablet sadržavat će ovaj operativni sustav u svom punom sjaju. Dakle, s aplikacijama, mapama i svim drugim sadržajima u kojima uživaju Android korisnici na drugim uređajima. Naravno, s Googleovog tableta moći će se pristupiti i Amazonovim sadržajima i kada sve ovo zbrojite dobijete potencijalnog ubojicu Kindle Firea.

Googleov tablet predstavlja napad i na Apple koji je i dalje vodeći proizvođač na tržištu tableta zahvaljujući megapopularnom iPadu. U Googleu bi ovu činjenicu htjeli pošto-poto promijeniti. Jedan od razloga ovog poteza je i činjenica kako Googleov Android danas prema broju korisnika dominira nad iOS-om, no budući da su prihodi od Androida mnogo manji, Apple i dalje zarađuje mnogo više novca od Googlea iako prema apsolutnim podatcima prodaje manje uređaja. Iz ovog razloga ne čudi kako Google želi napasti rastuće tablet tržište i oteti Appleu značajan dio kolača. S proizvodnjom novog Nexus tableta, s verzijom Androida prilagođenoj tabletima, mnoštvom popratnih opcija i uz cijenu od samo 199 dolara (50% jeftinije od najjeftinije verzije iPada 2) čini se da Google ima realne šanse ugroziti Apple i na ovom polju.

Kao što smo već pisali, u Appleu se svojski trude da izbace svaki Googleov proizvod s novih verzija iOS-a i u tome već imaju značajne uspjehe. Ovog tjedna rečeno je kako se na iOS-u 6 više neće nalaziti Googleove Karte, a već sada je jasno kako će se i Siri nadograđivati s jednim od temeljnih ciljeva na umu – preusmjeravanje prometa internetskih tražilica dalje od Googlea. Također, Siri u skoro vrijeme stiže i na iPadove što sve Googleov Nexus tablet čini prilično krucijalnim proizvodom. Nexus će najvjerojatnije sadržavati i nadograđenu verziju Google Karata koja će podržavati i izvanmrežni način rada (Appleova aplikacija ne podržava ovu važnu opciju) što će ga definitivno učiniti poželjnijim i pouzdanijim alternativnim sustavom za navigaciju od iPada.

Što se tiče drugih poslovnih strategija, Google već neko vrijeme strpljivo razvija, nadograđuje i reklamira svoju društvenu mrežu – Google+. U skoroj budućnosti iz Googlea se definitivno nadaju značajnijem rastu broja korisnika i potencijalnom ugrožavanju trenutnog neprikosnovenog kralja mrežnog života – Facebooka. Krajem prošlog mjeseca Google je ukinuo aplikaciju Mjesta i zamijenio je s informacijama o lokalnim trgovinama, restoranima, znamenitostima i slično baziranim na lokaciji na kojoj se korisnik nalazi. Ova nova usluga direktno je implementirana u Google+. Nakon ovoga, Google je kupio Meebo kako bi unaprijedio vlastite IM usluge, a vjerojatno određeni dio njihovih proizvoda integrirao i na Google+. Polagano nadograđujući društvenu mrežu i integrirajući u gotovo svaki proizvod koji tvrtka napravi, Google zapravo želi napraviti virtualni društveni svijet, a to je mnogo sofisticiranije od Facebookovog prilično jednostavnog online društvenog portala.

Osim spomenutog, Google ima još jednog asa u rukavu kojim očito planira ugroziti Facebook – Google Glass. Radi se o projektu čija je osnovna svrha konstrukcija nosivog proizvoda koji će korisnicima omogućiti iskustvo produbljene stvarnosti. U nešto daljoj budućnosti, Google u ovaj proizvod želi integrirati razne usluge poput dijeljenja sadržaja, online razgovora, snimanja fotografija. Ukoliko zamislite naočale koje vam omogućavaju da slikate i podijelite s prijateljima praktički istu sliku koju vide vaše oči, onda vjerojatno možete shvatiti koliko moćno koncept produbljene stvarnosti izgleda. Danas je teško procijeniti koliko će uspješan biti Project Glass, no ako završni proizvod bude barem približno dobar kao što to prve informacije o proizvodu govore, moguće je kako Google ima tehnologiju koja će otvoriti neke sasvim nove frontove na tehnološkom ratištu.

10 komentara

10 Comments

 1. lipanj 16, 2012 at 7:17 pm

  da nas što više špijunira

 2. lipanj 16, 2012 at 7:19 pm

  ništa pametnog!!!!!!!!!

 3. lipanj 16, 2012 at 7:30 pm

  da nas sto vise spijunira!! HA HA HA HA HA

 4. lipanj 16, 2012 at 8:09 pm

  Vec nas spijunira

 5. lipanj 16, 2012 at 8:21 pm

  Da prati sta nas zanima,uostalom to vec radi.

 6. lipanj 16, 2012 at 8:25 pm

  ali svejedno praktički ne možemo više bez njega… a on to iskorištava… :/

 7. lipanj 17, 2012 at 7:56 am

  ja samo čekam kad će nam se udostojiti objaviti gravitacijske probleme x planeta koji se šire i zahvačaju zemlju. i kad će nam objaviti da u prosincu 2012 završava precesijska godina poravnanjem polarne osi sa zvijezdom polaris

 8. lipanj 17, 2012 at 8:05 am

  Može se,među ostalim još više očekivati od rugla,pardon googlea:dječija pornografija (pornići),incesta (rodoskrvnuća),pederluk,sodomija,Ekshibicionizam,flegelacija,voajerizam,nimfomanija-satrijaza,nekrosadizam,nekrofiliju…
  U igri je krupan kapital,ogroman novac…
  Pecunia una regimen est rerum omnium.

 9. lipanj 17, 2012 at 4:21 pm

  ….internetsku; ispovjed,.. ženidbu i sami ćemo narućit datum uginuća i temperaturu krematorija sa zadnjim utiscima ….O¿O 😉 😉

 10. lipanj 18, 2012 at 4:14 pm

  Čekaj malo, Google Glass je konkurencija FACEBOOKU? Jeste vi normalni? Naočale konkurencija društvenoj mreži? WTF?!

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Popularno

Vrh
$(".comment-click-21008702").on("click", function(){ $(".com-click-id-21008702").show(); $(".disqus-thread-21008702").show(); $(".com-but-21008702").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });
Advertisment ad adsense adlogger