Sunčeva superoluja mogla bi ubiti milijune ljudi

Sviđa ti se članak?

Divovska eksplozija geomagnetskih čestica sa Sunca mogla bi uništiti 300, pa i više od 2100 visokonaponskih transformatora koji su temelj američkog elektroenergetskog sustava, upozorila je Nacionalna akademija znanosti (NAS).

To je navelo nekoliko vladinih agencija da izrade planove za takvu oluju koja bi se mogla dogoditi ove godine, budući da Sunce ulazi u aktivnu fazu poznatu kao “Sunčev maksimum”, koja će 2013. biti na vrhuncu.

Američki stručnjaci procjenjuju da su šanse da se oluja dogodi u idućem desetljeću oko 7%, što se čini kao umjereni rizik, no njezine posljedice bile bi razorne poput udara golemog meteora u Zemlju.

Nestanak struje izazvao bi kaos, poput onoga kada je 600 milijuna Indijaca prošloga mjeseca ostalo bez električne energije dva dana za redom.

Stručnjaci se ne slažu oko procjene moguće štete, ali oni u američkoj vladi i industrijskom sektoru kažu da se radi o složenom problemu koji zahtijeva usklađeno rješenje.

U najgorem slučaju, voda i gorivo koji ovise o električnim pumpama prestat će teći u roku nekoliko sati, suvremena komunikacija će utihnuti, a mehanizirani će se promet zaustaviti, navode stručnjaci.

U izvještaju NAS navodi se da bi Sunčevom superolujom bilo zahvaćeno više od 130 milijuna Amerikanaca, a u milijunima se procjenjuju i moguće žrtve takve katastrofalne nepogode. (Hina)

Zanimljivo na webu:


33 komentara na ovaj članak
  1. Čitam komentare na rtl danas i ostalim stranicama o ovome. Svi govore kako je ovo šala. Neznam što bih rekla. Kako su rekli, ovo je “sunčev maksimum”, što znači nakon ovog bi trebalo biti sunce smirenije i sve opet iznova, ali meni se ne sviđa kako ovo danas sve ide. Više vjerujem kako je ovo nekakav proces, što sunce, zemlja i sve ostalo moraju proći. Nadam se da će to proći bolje nego što ljudi govore.

  2. Ma sto god se ima dogoditi, dogodit ce se bez obzira na sve. Smijesni su mi ti senzacionalisticki naslovi koje plasiraju, ispada kao da samo Amerikanci zive na zemlji, drugi im sluze za zabavu…boli me ona stvar ako spali samo njih…za svoju djecu se brinem ali ne zbog sunca, nego zbog tih agresivnih gadova koji svugdje guraju svoj nos.

  3. Doći će vrijeme da priroda uzvrati udarac svima koji su je uništavali i koji još uvijek to čine. Pre glupi smo da to razumijemo. Shvatit će mo tek kad se dogodi, kao i sve do sad. možda?

  4. “Sunceva superoluja”? Hahaha Ma vidi ti sta su sad izmislili ameri na koga ce svalit krivnju za svoje nuklearne pokuse i sl. Kad fino poskidaju dobar dio populacije- kriva je sunceva superoluja. Netko ce to i popusit, sta je najtragicnije!

  5. Kakve veze imaju Ameri, nuklerni pokusi (koji su odavno prekinuti s njihove stranje jer ako nisi primjetio oni su odavno nuklearna sila) i sunčeve baklje koje zapravo prijete satelitima, elktronici i ennergetskoj opskrbi. I zašto bi Ameri željeli smanivati populaciju kada im se ekonomija zasniva na visokoj populaciji?

  6. Ne radi se o nikakvim glupim američkim naklapanjima već o prirodnom procesu koji ima svoje cikluse. Jedini “problem” je u tome što kod svih prijašnjih superoluja nije na Zemlji bilo nikakvih tehnoloških tvorevina koje bi bile oštećene ili uništenje. Na što je prije 150 godina takva oluja mogla utjecati?

  7. U jednu ruku nije dobro živjeti u strahu, strah je ono što nas održava na životu. To je ko kad narkomana pitaju jel se drogiraš pa odgovori u jednu ruku da u drugu ne.
    Hehe

Odgovori

170px-Einstein_patentoffice
Einstein nas je još početkom 20. stoljeća naveo na pravi trag o prirodi svemira
curiosity-mars
Pratite uživo slijetanje Curiosityja na Mars