Zagrijavanje će dovesti do poplava i suša na južnoj Zemljinoj polutci

Sviđa ti se članak?

Zemlje na južnom dijelu Tihog oceana doživjet će ekstremne poplave i suše kao posljedicu povećanih emisija stakleničkih plinova, navodi se u članku objavljenom u časopisu Nature.

Do toga će doći zbog promjene područja kišnog pojasa na južnom Tihom oceanu uslijed učinka zagrijavanja atmosfere. Kišni pojas južnog Tihog oceana najveće je područje ustaljenog režima kiša na južnoj Zemljinoj polutci. Pojas se proteže preko cijelog Tihog oceana južno od ekvatora, a na jugoistoku do Francuske Polinezije. Ponekad kišni pojas skrene na sjever prema ekvatoru za tisuću kilometara, što izaziva ekstremne klimatske događaje.

Međunarodno istraživanje, koje vodi oceanograf dr. Wenju Cai s australskog znanstvenog instituta CSIRO, fokusira se na to koliko bi se učestalost takvih kretanja mogla promijeniti u budućnosti. Studija otkriva da će se ta učestalost gotovo udvostručiti u idućih sto godina, s odgovarajućim intenziviranjem kiša.

Dr. Wenju i kolege istražili su opsežne arhive o općim klimatskim modelima i utvrdili da se stručnjaci slažu u predviđanju kako će povećanje stakleničkih plinova dovesti do većeg zagrijavanja ekvatorijalnog Tihog oceana. S druge strane, i unatoč neslaganju dijela stručnjaka o budućnosti događaja nazvanih El Niño, to zagrijavanje dovodi do povećane učestalosti ekstremnih pojava u kišnom pojasu.

Tijekom umjerenih događaja El Niño sa zagrijavanjem u ekvatorijalnom istočnom Tihom oceanu, kišni pojas skreće sjeveroistočno za 300 kilometara. Zemlje koje se inače nalaze unutar uobičajenog područja pojasa, kao što su Vanuatu, Samoa i južni Cookovi otoci, doživjet će šumske požare i suše, kao i povećanu učestalost tropskih ciklona, ​​dok će zemlje prema kojima se kišni pojas kreće doživjeti ekstremne poplave.

“Tijekom ekstremnih događaja El Niño, kao što se dogodilo u sezonama 1982/83. i 1997/98, kišni pojas se preselio na sjever za tisuću kilometara. Pomak donosi snažnije vremenske poremećaje, uključujući i ciklone u regijama poput Francuske Polinezije koje nisu navikle na takve događaje”, rekao je dr. Cai.

Središnje pitanje za prilagodbu zajednica u Australiji i po Tihom oceanu je razumijevanje kako će zagrijavanje atmosfere i oceana utjecati na intenzitet i učestalost ekstremnih događaja. Taj utjecaj povezan s uočenim ekstremnim događajima uključuje goleme suše, jake nestašice hrane, kao i uništavanje koraljnih grebena putem ispiranja koralja po južnom Tihom oceanu zbog zagrijavanja klime.
“Razumijevanje promjena u učestalosti tih događaja, koji su posljedica klimatskih promjena, stoga je od širokog znanstvenog i socio-ekonomskog interesa”, ističu znanstvenici.

Zanimljivo na webu:


13 komentara na ovaj članak
  1. Ljudi su kreteni, i to pojedinci. Gledaju samo sebe, j***** ih naftna polja.. Svi se mozemo lijepo kretati na stuju i amen! ( i tu bi se okretali novci)..

Odgovori

running
Dugoprugaši: kako razlike mogu ujediniti raznoliku zajednicu potrošača?
Nc_evolution_080103_ms
Povijest iznova: novi pogled na evoluciju suvremenih Europljana