Inženjerstvo

Zavarivanje rane omogućit će carski rez bez ožiljka u budućnosti

By

on

Uređaj u obliku kemijske olovke emitira mali, ali snažan plamen od nabijenog plina koji potiče zarastanje krvnih žila i tkiva, a istovremeno smanjuje rizik od infekcije.

trudnoca

(Credit: Wikimedia.org)

Izraelska tvrtka BioWeld razvila je posebnu metodu zatvaranja rana bez vidljivih šavova i ružnih ožiljaka, a temelji se na tzv. tehnici zavarivanja, piše Daily Mail. U spajanju rane koristi se plazma, tj. nabijeni oblik plina koji se u prirodnom stanju može vidjeti u munjama kao i intenzivnoj svjetlosti koju proizvode baklje za zavarivanje.

Ipak, plazma u Bio Weldovom uređaju je mnogo hladnija i njena temperatura iznosi oko 40°C, pa ne uzrokuje oštećenje tkiva i bol, već samo blago peckanje, izvijestili su izumitelji. Ta će se tehnika prvenstveno koristiti kod sanacije rana carskih rezova, no znanstvenici vjeruju kako bi se mogla primjenjivati i kod liječenja opekotina kao i kod kozmetičkih zahvata.

U tri klinička istraživanja BioWeld uređaj u obliku kemijske olovke koristio se na pacijenticama nakon carskog reza, uzdužne rane duge oko 20 cm na trbuhu, a sam zahvat sanacije rane trajao je oko tri minute.

– Plin iz mini baklje djeluje antibakterijski, potiče obnovu krvnih žila i smanjuje rizik infekcije rane – rekao je talijanski ginekolog dr. Gian Carlo Di Renzo.

Iako carski rezovi koje se zatvaraju šavovima i spajalicama dobro zarastaju, nedavna je studija pokazala da oko 44 posto žena nakon carskog reza ima povišen i otečen crveni ožiljak i do šest mjeseci nakon poroda.

– Nitko dosad ovo još nije napravio, tehnika zatvaranja rane je revolucionarna, a rezultat obećavajući – rekao je Ronen Lam iz BioWelda.

Tražili ste na googlu:

zašto mi je oziljak od carskog reza crven nakon 10 godina od poroda

Sviđa ti se članak?

Autor ghost

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Preporučeno

2 Comments

 1. Antonyo Tony

  Srpanj 24, 2013 na 11:14 pm

  hej kad sam ja to gledo na tv-u u japanu prije 10god al kao nije bila stabilna tehnologija i and that shitssss

 2. Frenki50

  Kolovoz 25, 2013 na 5:17 pm

  ako se ne varam u Zvjezdanim stazama su imali neke slične uređaje za zacjelivanje rana :-p
  Oduvijek sam govorio da nas Zvjezdane staze ustvari pomalo privikavaju na budučnost koja je već tad bila otkrivena, ali bi bio preveliki šok da to sve odjednom primimo…

Odgovori