Zavarivanje rane omogućit će carski rez bez ožiljka u budućnosti

Sviđa ti se članak?

Uređaj u obliku kemijske olovke emitira mali, ali snažan plamen od nabijenog plina koji potiče zarastanje krvnih žila i tkiva, a istovremeno smanjuje rizik od infekcije.

trudnoca

(Credit: Wikimedia.org)

Izraelska tvrtka BioWeld razvila je posebnu metodu zatvaranja rana bez vidljivih šavova i ružnih ožiljaka, a temelji se na tzv. tehnici zavarivanja, piše Daily Mail. U spajanju rane koristi se plazma, tj. nabijeni oblik plina koji se u prirodnom stanju može vidjeti u munjama kao i intenzivnoj svjetlosti koju proizvode baklje za zavarivanje.

Ipak, plazma u Bio Weldovom uređaju je mnogo hladnija i njena temperatura iznosi oko 40°C, pa ne uzrokuje oštećenje tkiva i bol, već samo blago peckanje, izvijestili su izumitelji. Ta će se tehnika prvenstveno koristiti kod sanacije rana carskih rezova, no znanstvenici vjeruju kako bi se mogla primjenjivati i kod liječenja opekotina kao i kod kozmetičkih zahvata.

U tri klinička istraživanja BioWeld uređaj u obliku kemijske olovke koristio se na pacijenticama nakon carskog reza, uzdužne rane duge oko 20 cm na trbuhu, a sam zahvat sanacije rane trajao je oko tri minute.

- Plin iz mini baklje djeluje antibakterijski, potiče obnovu krvnih žila i smanjuje rizik infekcije rane – rekao je talijanski ginekolog dr. Gian Carlo Di Renzo.

Iako carski rezovi koje se zatvaraju šavovima i spajalicama dobro zarastaju, nedavna je studija pokazala da oko 44 posto žena nakon carskog reza ima povišen i otečen crveni ožiljak i do šest mjeseci nakon poroda.

- Nitko dosad ovo još nije napravio, tehnika zatvaranja rane je revolucionarna, a rezultat obećavajući – rekao je Ronen Lam iz BioWelda.

Zanimljivo na webu:


2 komentara na ovaj članak
  1. ako se ne varam u Zvjezdanim stazama su imali neke slične uređaje za zacjelivanje rana :-p
    Oduvijek sam govorio da nas Zvjezdane staze ustvari pomalo privikavaju na budučnost koja je već tad bila otkrivena, ali bi bio preveliki šok da to sve odjednom primimo…

Odgovori

Atretochoana-eiselti
Atretochoana eiselti – Zmija koja nevjerojatno sliči muškom spolovilu
(Credit: Wikimedia.org)
Moljci ubijaju šišmiše akustičnim udarima iz svojih genitalija