Znanstvenici s Harvarda stvorili prvo kiborško tkivo
Biotehnologija

Znanstvenici s Harvarda stvorili prvo kiborško tkivo

cyborg-tkivo

Znanstvenici s harvardskog sveučilišta stvorili su prvo kiborško tkivo koje koristi žive ljudske stanice i organske polimere, prenosi Daily Mail.

– Ovom tehnologijom prvi put možemo raditi na istoj razini na kojoj radi biološki sustav, a da ga ne ometamo. U konačnici je riječ o spajanju tkiva s elektronikom na homogen način – rekao je dr. Charles Lieber, profesor kemije na Harvardu.

Znanstvenici su se u početku bojali kako će tkivo nakon usađivanja reagirati na kemijske i električne promjene. Ljudska koža prepoznaje kisik, pH vrijednost i druge elemente u zraku te na svaki reagira posebno – stoga su sintetičko tkivo trebali izgraditi tako da postupa kao i prava koža.


Trodimenzionalna mreža organskog polimera ispunjena je žicama veličine koja se mjeri nanometrima, a potom su u kombinaciju dodani ljudski neuroni, srčane stanice i krvne žile. Znanstvenici su zahvaljujući ugrađenim žicama mogli precizno izmjeriti pH vrijednost, piše Vidi.hr

Iako su se kiborzi dosad uglavnom pojavljivali u znanstveno-fantastičnim filmovima i literaturi, znanstvenici svoj projekt žele upotrijebiti na drugi način. Lieber se nada da bi se njihovo otkriće moglo upotrijebiti u farmaceutskoj industriji, kako bi se lijekovi mogli testirati na umjetnoj koži.

10 komentara

10 Comments

 1. kolovoz 30, 2012 at 9:29 pm

  ma fuj, fuj, fuj, fuj, …

 2. kolovoz 30, 2012 at 9:31 pm

  Rise Of Machines 😀

 3. kolovoz 30, 2012 at 9:34 pm

  Cylons were created by man.
  They evolved.
  They rebelled.

 4. kolovoz 30, 2012 at 9:34 pm

  ja bi da meni prvom to ugrade ochu 🙂

 5. kolovoz 30, 2012 at 9:38 pm

  svaka čast, ovo je fenomenalno!

 6. kolovoz 30, 2012 at 9:59 pm

  bravo, odlicna vijest 🙂

 7. kolovoz 30, 2012 at 10:00 pm

  Svi smo mi Terminator 😀

 8. kolovoz 30, 2012 at 10:30 pm

  kul

 9. kolovoz 30, 2012 at 10:59 pm

  jeli to penis?

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Popularno

Vrh
$(".comment-click-21009284").on("click", function(){ $(".com-click-id-21009284").show(); $(".disqus-thread-21009284").show(); $(".com-but-21009284").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });
Advertisment ad adsense adlogger